Uvodni programi 21. Novosadskog džez festivala

153
Jazz music festival, poster background template. Music piano keyboard. Can be used as poster element or icon. Vector illustration.
NOVI SAD – Glavni koncertni program 21. Novosadskog džez festivala biće održan od 14. do 16. novembra u Srpskom narodnom pozoristu, a svake večeri nastupiće po jedan domaći bend, ali će gostovati i bendovi iz Evrope.

Uvodni programi ovogodišnjeg Festivala počeće već danas, a publika će moći da prisustvuje raznovrsnim programima, kao što su promocije knjiga, radionice, izložbe, ali i koncerti.

Festival će otvoriti “Aleksandar Dujin orkestra”, nakon kojeg će nastupiti duo “Trovesi – Cosia” iz Italije, a prvo veče Festivala zatvoriće Jamison Ross.

Drugi dan 21. Džez festival otvoriće Jelena Jovović and Jazz Junction, nakon koje će nastupiti bend iz Austrije Worrz Later, kao i George Garzone and Crescent.

Poslednji dan džez festivala, 16. novembra, biće obeležen nastupima kvinteta Milana Stanisavljevića, trija David Aubaile „Thinko“ i Lizz Wright. Na kraju svakog dana u okviru glavnog programa džez festivala biće upriličen Jam Session.

U okviru uvodnih programa Festivala, u Kulturnoj stanici Svilara, u subotu, 9. novembra, biće organizovan Džez maraton, što je zajednički projekat Kulturnog centra Novi Sad i Fondacije Novi Sad 2021.

Nastupiće orkestri iz Matere (Italija), Kaunasa (Litvanija), Vesprema (Mađarska), Vroclava (Poljska), Maribora (Slovenija), Temišvara (Rumunija) i orkestar iz Novog Sada.

“U fokusu će biti evropske prestonice kulture. Mladi, neafirmisasni džez orkestri iz prethodnih, sadašnjih i budućih prestonica kulture učestvovaće u 21. Novosadskom džez festivalu”, najavio je Lazar Jovanov, iz Fondacije Novi Sad 2021.

Aleksandar Dujin ocenio je da je Novosadski džez festival od samog početka negovao vrstu džeza koji nije previše moderan, čuvajući na taj način tradiciju.

“U tom duhu biće i moj program koji sam spremio za otvaranje festivala”, najavio je Dujin.

Vesna Kaćanski, urednik i producent festivala, kaže da u pripremi festivala učestvuje oko 120 ljudi, uključujući i saradnike iz Radio – televizije Vojvodine.

Kaćanski je najavila da će publika u Srpskom narodnom pozorištu slušati devet orkestara.

Direktor Kulturnog centra Novi Sad Bojan Panaotović ocenjuje da je Novosadski džez festival svojevrsna institucija i jedna od najlepših odrednica na kulturnoj mapi Novog Sada.

Već sama činjenica da su u pet godina Novi Sad posetila tri nobelovca – Pamuk, Ljosa i Handke – nedvosmisleno govori da ovaj grad nije samo evropska, nego i svetska prestonica kulture, rekao je Panaotović.

Cena kompleta ulaznica je 2.200 dinara. Cena pojedinačne ulaznice je 800 dinara.