Mirović na obeležavanju Dana Prve brigade Kopnene vojske

129

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je danas na svečanosti povodom obeležavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske u kasarni „Jugovićevo“ da je malo reči u našem narodu koje se izgovaraju sa toliko poštovanja kao reč vojska, jer kada kažemo Vojska Srbije, mislimo na hrabrost, sigurnost, zaštitu i mir.

Mirović je rekao da se oružane snage naše zemlje, uključujući i Prvu brigadu Kopnene vojske, iz dana u dan modernizuju i opremaju a da država o njenim pripadnicima vodi sve veću brigu.

Dan Prve brigade Kopnene vojske – 9. novembar – obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Brigadni general komandant Prve brigade Kopnene vojske Zoran Nasković kazao je da su novembarski događaji iz 1918. godine nezaobilazni segment naše prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan. „Bez poštovanja prošlosti teško ćemo razumeti sadašnjost, a još manje koračati u budućnost“, dodao je Nasković.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Miloš Vučević. „U ime slobodarskog Novog Sada, u ime stradalnog grada, ali grada heroja Novog Sada, čestitam praznik“, rekao je gradonačelnik.

U okviru svečanosti, predsednik Mirović otkrio je spomen-ploču general-majoru Mladenu Bratiću, koji je poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991 godine.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve i boračkih organizacija.