Oživela dečija pozorišna scena u Novom Kneževcu

171

Zahvaljujući entuzijazmu učiteljica Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Jelene Trklje i Višnje Kolbl, pisca i svestranog dečijeg stvaraoca Gorana Novakova i njihovih saradnika, oživela je dečija pozorišna scena u Novom Kneževcu.

Najnovije ostvarenje „Čudesna družina Rice Kokice“ igrano je do sada četiri puta, uključujući i gostovanje u Kanjiži.

Goran Novakov priča da je Udruženje „Igralište Cvetislava Tisića“ nastalo spontano kada je zamoljen da napiše prigodan tekst za školsku priredbu, pa je na scenu postavljena predstava „Vašar u Banatu“. Saradnja učiteljica i Novakova se nastavila i traje već četvrtu godinu, a u međuvremenu je osnovano i Udruženje „Igralište Cvetislava Tisića“, kako bi mogli ostvarivati finansijsku podršku, jer za nove predstave nije dovoljan samo entuzijazam.

Sredstva su potrebna za opremu i scenografiju. Urađeno je nekoliko prazničnih božićnih i novogodišnjih predstava, a predstava „Nevolje jednog Cvetislava Tisića“, po kome smo udruženju dali ime, dočarala je život Tiskog cveta. Ta predstava je gostovala na festivalu u Lazarevcu gde smo za nju dobili i priznanje. Lično više volim predstave koje nisu sa tematikom praznika, kaže Goran Novakov.

Predstavu „Čudesna družina Rice Kokice“ poznavaoci ocenjuju kao najbolju u dosadašnjem radu sa novokneževačkim osnovcima.

Kako vreme odmiče, stičemo iskustvo pa smo sve bolji. „Čudesna družina Rice Kokice“ nam je osma, računajući više igrokaza koji su pripremani za potrebe škole, recimo i za doček đaka prvaka, a išli smo i na „Zmajeve dečije igre“ sa kratkom predstavom o čuvenom dečijem pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju. Posle prve verzije „Vašara u Banatu“ radili smo i dvojezičnu na srpskom i mađarskom, što je bilo jako uspešno uz učešće oko 70 dece, podseća Novakov.

Učiteljice Jelena Trklja i Višnja Kolbl ističu da je prava sreća da mogu da iskoriste talenat pisca Gorana Novakova, koji nije samo lokalni, jer je za poeziju dobitnik nagrade „Neven“ za 2016. „Zmajevih dečijih igara“.

U predstavu „Čudesna duržina Rice Kokice“ uključeno je preko 50 dece, svi đaci iz dva druga razreda koje vodimo, po 25 iz svakog odeljenja, kao i nekolicina njihovih starijih drugara iz trećeg i četvrtog razreda. Tekst i scenografiju je uradio Goran Novakov, a koreografiju Rita Romhanji. Planiramo u naš rad da uključimo i ostale đake, jer je interesovanje veliko. Ovo je veoma zahtevno, iziskuje puno vremena i volje, ali deca nas motivišu. Naš ansambl obuhvata i starije učenike iz šestog razreda s kojima smo ustvari i počeli, a mi smo nastavili da radimo sa novim generacijama, kaže učiteljica Jelena Trklja.

Udruženje „Igralište Cvetislava Tisića“ podršku za rad dobija od novokneževačke opštine, ali puno pomažu i roditelji. Novi Kneževac je dugo bio domaćin festivala pozorišnih ostvarenja severnog Banata, međutim, ta manifestacija se odavno ugasila, tako da je rad „Igrališta Cvetislava Tisića“ prijatno osveženje.

Pozorište je čarobna stvar i mi se u pripremi i izvođenju predstava igramo zajedno sa decom, tako da se nadam da će naš rad još dugo potrajati, očekivanja su Gorana Novakova.