Šestoro Novosađana pred sudom

1689

U novosadskom Višem sudu juče je otvoren dokazni postupak protiv šestoro okrivljenih koji su lišeni slobode u prošlogodišnjoj akciji novosadske policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u kojoj su zaplenjeni više od 20 kilograma narkotika i deset ručnih bombi.

Optuženi su juče pred većem kojem predsedava sudija Vidoje Mitrić, izjavili da su pročitali i razumeli optužnice, ali da ne priznaju dela koja im se stavljaju na teret.

Iskaze su dali pre svih prvookrivljeni nagrađivani i perspektivni automobilista na evropskom nivou Mladen Lalušić (23) i njegova supruga Jelena Lalušić (28), koji su se u istrazi branili ćutanjem, ali su naglasili da u ovom trenutku postupka neće odgovarati na pitanja Tužilaštva i suda, pa samim tim ni odbrane.

Ipak, oni su u više navrata pojasnili detalje svoje izjave kada bi sudija Mitrić prokomentarisao da u njima nedostaju podaci da bi bile razumljive.

Mladen Lalušić je opisao šta je radio tih dana koji se pominju u optužnici i ni u jednom trenutku nije spomenuo neki narkotik. Priznao je da je imao „veoma velikih” problema s jednim porokom, kad je hteo da obrazloži neke detalje iz službeno snimljenih razgovora pre hapšenja. On je juče naglasio da je dosta lagao svoju porodicu i najbliže okruženje, ne bi li prikrio istinu. Navedeni bračni par se tereti za organizovanje poslova prodaje narkotika. Mladenu se stavlja na teret neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet droga, kao i posedovanje oružja i eksplozivnih naprava, a ostali okrivljeni se terete za saizvršilaštvo. Po optužnom aktu, u pomenutoj akciji, pretresom stanova na četiri lokacije, pripadnici MUP-a su zatekli malo manje od 15 kilograma marihuane i gotovo 4,5 kilograma „ekstazija”, ručne bombe, lovačku pušku kao i opremu za uzgajanje indijske konoplje u veštačkim uslovima.

Šanker Dragan Milošević (22), kao i u istrazi, nije priznao delo prodaje droge. Tvrdio je da nije prodavao drogu okrivljenima Kemeri i Veselinoviću, koji su priznali krivično delo u toj fazi postupka, te da puška pronađena prilikom pretresa stana u kojem živi nije njegova, kao i da je novac pronađen u tom stanu vlasništvo njegove babe.

Četvrti okrivljeni Dragoljub Mušović (46), s prebivalištem u Kuli i neprijavljenim boravištem u Novom Sadu, kome se stavlja na teret da je bio zadužen za transport narkotka, nije priznao ni u istrazi krivično delo, a juče je pojasnio da on ne može pregledati šta mušterije šalju po njemu. Ostao je pri odbrani, navodeći da od okrivljenih poznaje samo prvoookrivljenog Lalušića, kog je upoznao preko jednog kolege taksiste, i da je njegovu suprugu Jelenu video samo jednom.

Jelena Lalušić: Nije mi jasno kako sam okrivljena za sve to

– Apsolutno mi nije jasno kako sam okrivljena za sve to – kazala je juče ona. – Imamo dvoje male dece, ja sam stalno angažovana oko njih i zbog umora nisam u stanju da danas odgovaram na pitanja.

Ona je potom kazala da su porodice okrivljenih, kao i njihovih roditelja, dobro situirane, da, između ostalog, imaju lokale i nemaju razloga za krivična dela.

– Nemam nikave veze s narkoticima i oružjem. Svi koji me poznaju znaju da sam veliki protivnik korišćenja droga. Kad su me priveli u policiju, nisu bili korektni i pitali su me o događajima u vezi s ubistvima najbližih članova moje porodice, a kola u kojima je bio moj rođak iz Nikšića, s boravištem u Švedskoj, kojem su stavili lisice, kao i moje višemesečno dete, nisu ni pregledali. Niko mi nije tamo spominjao drogu, a neobično je i da sam tada sedela u prostorijama operativaca za krvne delikte. Nisam pristala da potpišem njihov zapisnik, nema šanse da pristanem da mi to pripišu – izjavila je juče okrivljena Jelena Lalušić.

Inače, student Stefan Kemera (22), s prebivalištem u Bukovcu, priznao je delo u istrazi i opisao da je uzimao paketiće od okrivljenog Miloševića, tvdio da nije ostavio novac jer je bio dogovor da će doneti pare kad skupi za tih deset grama, navodeći da je konzument marihuane

Šesti optuženi Miodrag Veselinović (21), s prebivalištem u Bukovcu i neprijavljenim boravištem u Petrovaradinu, dao je svoju odbranu u toku istrage i priznao da povremeno uzima marihuanu, te da ju je kupio od optuženog Miloševića

U vreme hapšenja sedmi i osmi okrivljeni N. Ž. i V. B. bili su maloletni pa je postupak protiv njih bio izdvojen, ali, kad su postali punoletni, vraćen je uz navedene optužene.

Prvi navedeni okrivljeni ipak je izjavio da je nešto radio za neke „opasne momke” i da ne želi da priča o tome, a da te poslove prvookrivljeni Mladen nije odobravao.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. decembar.