“Korak do IT karijere”

137

Projekat se odnosio na prekvalifikaciju 40 zaposlenih, koji su za 250 sati obučeni za veb-developere. Polaznici kursa su već imali zaposlenje, ali nisu imali predznanje iz programiranja, a želja im je bila da promene radno mesto ili profesiju. Kandidati su prošli i praktičan deo obuke uz mentora u trajanju od 15 dana i imali su zadatak da, podeljeni u timove, rade na projektima. Osim toga, oni su uz savete stručnjaka iz oblasti ljudskih resursa naučili kako da prilagode radnu biografiju (CV) za konkurse za poslove u IT sektoru, te kako da se pripreme za intervju.

Direktorka marketinga u Školi kompjutera „Smart skul” Snežana Vasić kazala je da im je bilo zadovoljstvo što su učestvovali u realizaciji projekta koji je finansirao UNDP.

Reč je o izuzetno traženom zanimanju, koje je uvek aktuelno i cenjeno, pojasnila je Snežana Vasić.

Kandidati su, dodala je, bili motivisani, pa su velika očekivanja od njih jer su imali predznanje iz IT oblasti.

Naravno,osim napora koji su uložili da bi uspešno završili obuku, svi su pokazali da imaju izraženu želju za napredovanjem u poslu s kojim se bave, kazala je Vasićeva.

Polaznik kursa Marko Kostrešević kazao je da se prijavio na časove jer ga mnogo interesuje oblast informacionih tehnologija.

Dok sam pohađao fakultet, koji nema dodirnih tačaka s IT sektorom, shvatio sam da me ta oblast ipak zanima, prisetio se Marko.

Kako je dodao, imao je osnovno predznanje jer je kod kuće gledao uputstva na internetu i pročitao nekoliko knjiga na tu temu. Međutim, po završetku kursa dobio sam sjajnu osnovu za dalje nadograđivanje znanja i mnogo ću se lakše snalaziti u svetu informacionih tehnologija, poručio je Marko.