Ministar Šarčević posetio OŠ „Vuk Karadžić“ u Krnjevu

191

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je OŠ „Vuk Karadžić“ u Krnjevu, koja danas proslavlja 240 godina postojanja. To je prva i najstarija seoska škola u Srbiji, koja je počela da okuplja đake 1779. godine. Ministar je obišao i OŠ „Radica Ranković“ u Lozoviku, u kojoj su u toku radovi na rekonstrukciji.
Ministar Šarčević je istakao da je u prethodne tri godine obnovljeno i rekonstrisano oko 900 školskih objekata, dodajući da je to urađeno zajedno sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade Srbije, kao i drugim ministarstvima.
On je naveo, da reforma obrazovanja, osim rekonstrukcije osnovnih i srednjih škola, obuhvata i izmenu planova i programa, obuku nastavnika, uvođenje jednosmenskog rada, kao i druge projekte koji se sprovode u cilju unapređivanja obrazovanja i vaspitanja na svim nivoima.
„Kvalitetno obrazovanje prisutno je svuda u Srbiji i dostupno svim đacima. Nastavnicima su omogućene obuke i usavršavanja. Osim toga, posebno me raduje što su rezultati reformi već sada vidljivi u manjim sredinama“, rekao je ministar Šarčević, dodajući da je za reforme potrebno vreme, te da će rezultati reformi biti još vidljiviji 2021. godine.
Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković naveo je da će lokalna samouprava nastaviti da prati reformske procese koji se sprovode i tim prilikom se zahvalio ministru Šarčeviću na podršci, kao i za sve što je Ministarstvo uradilo na reformi obrazovanja.
„Vrednost radova na obnovi škole u Lozoviku je 20 miliona dinara, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je sredstva za opremanje osam kabineta“ rekao je Matković, dodajući da su u toku radovi na energetskoj efikasnosti škole.