Parastosom kod Uspenske crkve obeleženo oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu

118

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godina, kao i delegacijom Vojske Srbije, položio je danas venac na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. …
Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

“Danas je 101. godišnjica od ulaska srpske vojske u Novi Sad i to je i simboličan početak novog veka u pamćenju ovog događaja. To je bitan kamen međaš u istoriji grada. Od tada Novi Sad prestaje da bude palanka i kreće da se razvija u grad. Novi Sad postaje stvarni centar srpske kulture, svega onoga što se dešava na ovim prostorima preko Save i Dunava, na području današnje Vojvodine. Ovo je više nego značajan datum za Novi Sad i verujem da će se kroz vekove obeležavati, kao što i mi imamo obavezu da ga obeležavamo danas”, rekao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godina Novi Sad Goran Maksimović istakao je da 9. novembar “predstavlja jedan od najsvetlijih trenutaka naše istorije naše varoši”.

“Tog 9. novembra srpska oslobodilačka vojska, pod komandom majora Bugarskog, ušla je i oslobodila ovaj grad posle vekovnog ropstva. To je omogućilo koji dan kasnije, 25. novembra, da se održi Velika narodna skupština i da se prisajedinimo Kraljevini Srbiji. Od tog trenutka pa do danas mi živimo zajedno i naš narod je slobodan u ispovedanju svoje nacionalnosti, vere, kulture i prosvete”, kazao je Maksimović.