VUČEVIĆ : Nesalomivi moral i prkos Srpske Atine

122

Na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, srpska vojska je preko Sremskih Karlovaca ušla u Petrovaradin, da bi već narednog jutra, 9. novembra, bila u Novom Sadu. Oslobođenje Bačke, Banata i Baranje stvarilo je uslove da narod izabere predstavnike za Veliku narodnu skupštinu, koja je dve nedelje kasnije, 25. novembra, u Novom Sadu donela istorijsku odluku o prisajedinjenju tih regija Kraljevini Jugoslaviji.

Proslavi su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i vladika sremski Vasilije, a upriličen je i kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali grupa pevača AKUD-a „Dimitrije Koturović” iz Beograda, duvački orkestar „Vlajkovac”, narodni i tamburaški orkestar „Vila” iz Novog Sada, kao i hor Crkve Svete Petke iz Petrovaradina.

Teško je naći reči kojima se može opisati ovaj osećaj, u ovom veličanstvenom hramu, u ovom velikom danu, da se obratim vama – potomcima slavne srpske vojske koja je pre 101 godinu okončala patnje svog naroda, donela mu slobodu nakon godina Velikog rata, rekao je večeras gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kako je dodao, oslobođenje i ulazak srpske vojske u Petrovaradin, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine, a dan kasnije i u Novi Sad, ostalo je zabeleženo u istoriji Srpske Atine kao dan u kojem nijedan stanovnik nije izgubio život, u kojem nijedan most nije srušen… Oslobodioce je dočekao srećan narod, željan mira i reda, željan onoga što će ubrzo uslediti – prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Ti dani su opredelili sudbinu našeg naroda, našeg nacionalnog bića, naših života… jer to i jeste bila pobeda života, poručio je gradonačelnik Novog Sada.

Ideal slobode vodio je naš narod kroz neravnopravne bitke s mnogo jačim neprijateljima, s najvećom vojnom silom tog doba… Neko će reći: istorija nam se često ponavljala, borili smo se protiv moćnijih, nosili se s raznim nepravdama… ali nesalomivi moral i prkos imali smo od koga da nasledimo, dragi prijatelji. I toliko puta dokazali i pokazali da sve u životu može da se pobedi, ako se veruje i ne odustaje u toj veri. Sada je na nama da tome naučimo i našu decu, i ona svoju… Sada je na nama da vodimo neke nove bitke, protiv siromaštva, nezaposlenosti, migracije, bele kuge… I zato nam treba još više snage, da gradimo još bolju Srbiju… a mnogo je napredovala poslednjih godina, vidite to i sami, poštovana je, nezavisna, ekonomski osnažena… I naš Novi Sad je njena slika u malom, naš voljeni grad koji je izvukao najbolje iz svih nas, ujedinio nas u projektima koji omogućavaju bolji život, ali ni u jednom trenutku nismo zaboravili ono poučno istorijsko i kulturno nasleđe, ono čemu nas i uče ovi novembarski dani, naglasio je Vučević.