Čadež: Rast Zapadnog Balkana biće veći od prognoza

103

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež očekuje da će u ovoj godini ekonomski rast zemalja zapadnog Balkana biti veći nego što su prognoze MMF-a i Svetske banke.

Čadež je u intervjuu za Novu M rekao da je trgovinski rat Amerike i Kine u mnogome uticao na slabiji ekonomski rast zemalja Evropske unije, a zbog toga su i prognoze rasta za region opreznije.

Sudbina ekonomija zemalja Evropske unije zavisiće od epiloga rivalstva Amerike i Kine. Na taj ekonomski rat, kaže Čadež, Evropa mora dati odgovor.

„Potrebna nam je čini mi se odlučnija evropska strategija u odnosu na rivalstvo SAD i Kine kada je privreda u pitanju i to je ono što će nama pomoći“, ukazao je on.

On je ocenio da usporavanje evropske privrede osećaju i zemlje regiona, ali da je teško prognozirati da li će oporavak brzo doći.

„Mi jesmo deo te evropske politike, bili član EU i ili ne, mi smo danas ekonomski član Evropske unije. Mi smo toliko povezani sa tržištem Evropske unije, jer smo mi po lancima dobavljačkim više Evropska unija nego što je Malta koja je članica. Dakle, mi zavisimo od tih politika“, istakao je predsednik PKS.

Očekivano je i to, kako kaže, što međunarodne finansijske institucije zemljama regiona za ovu i narednu godinu prognoziraju nešto niže stope rasta. Upravo su zbog globalnog trgovinskog rata Amerike i Kine te prognoze bile oprezne.

„Iako će biti nešto niže opet će biti mnogo veće u odnosu na neke najrazvijenije članice Evropske unije. Kada pogledamo u kom se momentu nalazimo i kako teče taj globalni trgovinski rat mi imamo još uvek dobru predikciju rasta.“

Crna Gora i Srbija tradicionalno, kaže Čadež, imaju dobru ekonomsku saradnju. U poslednje vreme sve je više novih investicija.

„Pogotovo od strane investitora iz Srbije u sektor turizma u Crnoj Gori. Sve više ima nekih zajedničkih projekata, zajedničkih turističkih proizvoda pogotovo za turiste iz Kine“, napominje Čadež.

Statistika pokazuje da su upravo Crna Gora i Srbija jedna drugoj veoma važne u spoljno-trgovinskoj razmeni.