Odbijanje vakcina ije-kršenje ljudskih prava deteta

112

Odbijanje vakcinacije dece znači kršenje njegovih prava na slobodu, jednoglasno su se složili stručnjaci na tribini o imunizaciji i pravima deteta, organizovanoj povodom Festivala prava deteta u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada.

Organizatori ovog događaja su Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada na inicijativu Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana doc. dr. Zorana Pavlovića.

Nakon epidemije malih boginja u Srbiji i prvih smrtnih slučajeva pitanje vakcinacije sve je više tema mnogobrojnih javnih rasprava. Kako bi se razbile predrasude i stalo na put širenju dezinformacija, stručnjaci iz raznih oblasti javnosti su argumentovali važnost vakcinacije, objašnjavajući mehanizme, koristi i eventualne rizike.

Dr Mioljub Ristić, epidemiolog, istakao je da primena vakcina u borbi protiv zaraznih bolesti obezbeđuje da ove bolesti potpuno nestanu ili da se njihova učestalost smanji. Kako je rekao, brojne studije dokazuju da ne postoji povezanost između MMR vakcine i autizma, što predstavlja čestu temu polemike u javnosti.

– Kada bi MMR bio u vezi s autizmom, to bi značilo da češće vakcinišemo dečake nego devojčice jer je kod njih bolest čak do 5 puta češća, što je potpuna dezinformacija – istakao je dr Ristić.

– Problem nastaje kada roditelji, umesto pedijatra svog deteta, savete u vezi vakcinacije potraže na internetu. Vakcinacija trenutno predstavlja jedno od najefikasnijih sredsava za suzbijanje i prevenciju bolesti – navodi Marko Škorić, sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Zamenik pokrajinskog ombudsmana Milan Dakić poručio je da se odbijanjem vakcinacije direktno krše filteri dečijih prava: pravo na život, pravo na opstanak i razvoj, zabrana diskriminacije, kao i najbolji interes deteta.

– Smatram da bi svaki roditelj koji odbija vakcinaciju deteta trebalo da ode na dve nedelje predavanja kod stručnjaka pa tek onda da ponovo donese odluku na ovu temu – navodi on.

Moderator ove tribine bila je doc. dr Snežana Ukropina, specijalista opšte medicine, a o vakcinaciji su govorili i dr Vesna Vuleković, pedijatar i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma Zdravlja „Novi Sad“, kao i Mirjana Pilipović Kojić, socijalna radnica-supervizor iz Centra za socijalni rad Grada Novog Sada