VUČIĆ IZ OHRIDA: Sa Severnom Makedonijom i Albanijom dogovorene veoma dobre i važne stvari

122

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros da su sa Severnom Makedonijom i Albanijom dogovorene veoma dobre i važne stvari koje će značajno unaprediti investicioni ambijent i naglasio da su on i premijeri druge dve zemlje odlučni da “guraju” napred ono što je dobro za građane bez obzira na pritiske.

Vučić je rekao da zbog kvaliteta i važnosti odluka koje su donete ima strah da će biti napada sa različitih strana, ali da se ne plaši pritisaka.

Upitan da prokomentariše kritike na račun ove inicijative, pre svega da je ona ekonomski drobra ali politički neodrživa zbog zategnutih odnosa Beograda i Prištine i drugih, Vučić kaže: “Ne očekujem probleme između Beograda i Tirane, mada znam da će Rama biti izložen žestokim pritiscima. I to se neće raditi direktno, jer nije lako da ovo napdanete”, rekao je predsednik.

On je naveo da tri zemlje rade sve ovo u okviru onoga što je pstavljeno Berlinskom konferncijom, da poštuju pravila EU, samo da ovog puta rade sami.

“Nema argumenata za napad na ovo, radiće se zato iznutra, iz regiona, na drugačije načine, uz različita politička opravdanja, na primer da Srbija nije priznala Kosovo i druge. Nas trojica smo razgovarali i vrlo smo odlučni da guramo ono što je za naše garđane dobro”, poručio je Vučić.

Kaže da njega ne interesuju nikakvi pritisci.”To je dobro za građane Srbije”, rekao je on.

Istakao je da je preševski prelaz za Srbiju sada jedan od najvažnijih prelaza zajedno sa Batrovcima, Gradinom i Horgošem i dodao da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zavom i Edijem Radmom dogovoreno da fitosantarne i veterinarske inspekcije rade 24 sata dnevno, što će trostruko ubrzati prelaz kamiona sa robom.

“To će značiti neverovatno smanjenje operativnih troškova, taj višak vrednosti će kompanije moći da podele radnicima”.

Vučić, takođe, navodi da ta odluka ima možda i veći značaj od toga da građani mogu da prelaze granicu samo sa ličnom kartom, jer je to politička odluka.

“Ali, ovo će kreirati investicioni ambijent, koristiće i mnogim nemačkim i stranim kompanijma”, kazao je Vučić.