Aleksinčani pobednici festivala komedije u Novom Bečeju

145

Festival komedije „Jovan Knežević Caca“ u Novom Bečeju održan je 11. put, a lovorike je pobralo Gradsko pozorište iz Aleksinca „Teatar 91“. Od osam nagrada organizatora, Aleksinčanima su pripale četiri.

Predstava američkog pisca Kena Ludviga „Tetka od milion dolara“ proglašena je, po mišljenju stručnog žirija i publike, za najbolju u konkurenciji pet takmičarskih predstava na velikoj sceni i dve za decu u prepodnevnom programu, Branislavu Nediću pripala je nagrada za najuspešniju režiju, a Bojan Cvetković je za ulogu Lea Klarka dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Prizanje za najbolju žensku ulogu dobila je Ana Pavlović, članica „BAG Teatra“ iz Boljevca, za ulogu Lujze u predstavi „Kovači“ Miloša Nikolića. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Draganu Sovilju za ostvarenje u predstavi po motivima teksta Branislava Nušića „Sumnjivo lice“ pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi. Istoj predstavi pripala je nagrada za za najbolju kolektivnu igru. Najzad, nagrada za najbolju autorsku muziku pripala je Bojanu Stojčetoviću i Lazaru Miloševiću za ostvarenje u predstavi za decu Miloša Miloševića Šike „Lepotica i zverka“.

Pored pomenutih nagrađenih predstava, na šestodnevnom festivalu nastupili su još Pozorište KUD „Karayić“ iz Loznice s predstavom Dušana Kovačevića „Zvezdana prašina“, Dramska sekcija „Velimir Velja Sandić“ iz Sivca s predstavom „Vlast“ Branislava Nušića i predstava za decu „Agencija za lepo ponašanje“ novobečejske „Radionice snova“. Ove godine je stručni žiri radio u sastavu: teatrolog dr Milan Mađarev, pozorišni pegagog i reditelj Aleksandar Saša Vulić i novobečejski glumac Vladeta Sudarski.

-Umesto dosadašnje nagrade „Cacina lenta“, od ove godine laureate nagrađujemo „Cacinim koferima“ – kaže predsednik Organizacionog odbora festivala Saša Milenković. – Lenta je bila rešenje da za male pare napravimo nešto interesantno i specifično. To je trajalo čitavu deceniju. Za novu dekadu smo lentu zamenili koferima. Pošto nemamo lik Jovana Kneževića Cace, odlučili smo se za nešto što simbolizuje putujuće pozorište i opredelili se za kofer.

Nakon ceremonije svečane dodele nagrada, izvedena je predstava na bunjevačkom jeziku „Ča Grgina Huncutarija“, koju je prema tekstu Đure Franciškovića i u režiji Nenada Zubovića izvelo „Bunjevačko kolo“ iz Sombora.