Novi Sad sve poželjnija i posećenija destinacija

146

Da Novi Sad u sve većoj meri privlači turiste širom sveta dokazuju podaci Turističke organizacije grada Novog Sada (TONS), čije info-centre je od januara do septembra ove godine posetilo najviše turista iz Nemačke, Francuske, Rusije, Kine, Španije, Velike Britanije, Turske, Holandije, Italije i Poljske.

Iz TONS-a navode da su ih septembru posetili turisti iz čak 50 zemalja sveta, od kojih su najzanimljivije Azerbejdžan, Indonezija, Filipini, Gvatemala, Kuba i Bolivija. Boljitak je vidljiv i kada je boravišna taksa u pitanju jer je u pomenutom periodu primetan porast od 7,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada su u pitanju ostvarena noćenja tokom septembra 2019. godine, po podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, bilo ih je 40.942, što je 6,4 odsto više u odnosu na isti lanjski mesec. U tom mesecu najviše noćenja su ostvarili turisti iz Srbije i regiona, kao i iz Kine, Nemačke, Mađarske, Poljske i Ruske Federacije. Iz TONS-a otkrivaju da su prve tri vanevropske zemlje po noćenjima Kina, SAD i Australija.

Podsećamo, nakon prošlogodišnjeg proglašenja Novog Sada kao jedne od deset najpoželjnijih destinacija za posetiti u 2019. godini od prestižnog onlajn vodiča „Lonely Planet”, iz TONS-a poručuju da je pokrenuta i ovogodišnja kampanja na sajtu i društvenim mrežama tog vodiča. U saradnji i zajedničkoj promotivnoj kampanji, TONS i Turistička organizacija Srbije žele da pomoću tog magazina predstave Novi Sad, kao i druge popularne turističke atrakcije naše zemlje.

Kada je u pitanju oktobar, TONS je organizovao prvi poslovni skup u Novom Sadu pod nazivom „Welcome Turkey”, dok je u našem gradu prvi put održan i „Conventa Trend Bar” za sve one koji rade u kongresnoj industriji. Turistička organizacija je ugostila brojne novinare te će o Novom Sadu pisati novinari iz Škotske za britanski časopis „Scotsman“, a naš grad je tokom oktobra bio u fokusu nekoliko onlajn magazina, poput „Wanderlust”-a i „Travelo”.

Tokom novembra Novosađane, kao i goste našeg grada, očekuju brojne manifestacije i događaji poput „Novosadskog noćnog bazara“, Međunarodnog kongresa studenata turizma i hotelijerstva #MEKST2019.

Osim toga, posetioci će moći da uživaju u brojnim festivalima, poput filmskog „Slobodna zona”, Međunarodnog muzičkog festivala za decu „Školjkice”, Novosadskog džez festivala, „Dance fest“-a, „Winter fest”-a, „Veliko kolo i prijatelji” i pozorišnog festivala „Synergy”. Informacije o svim dešavanjima zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu TONS-a.