Vučić: Očekujemo potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke

109

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić koji se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano priznate nezavisnosti Kosova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika republike.

„Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma“, istakao je Vučić.

Nada se da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

„Punopravno članstvo u EU je u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugostočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona“, rekao je predsednik.

Dodao je da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke po tom pitanju i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Poseban značaj posete Dendijasa

Vučić je napomenuo da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini.

„Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke“, naglasio je predsednik.

Istakao je da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.

Vučić je prihvatio poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa da poseti Grčku 10. decembra ove godine.