Vitalni Bubiša Simić otvorio 21. Novosadski džez festival

170

Novosadski džez festival, 21. po redu, svečano je otvoren sinoć na sceni “Jovan Đorđević” Srpskog Narodnog pozorišta. U ime grada domaćina, o Festivalu koji će trajati do 16. novembra, prisutnima se prvo obratio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler, koji je poželeo dobrodošlicu učesnicima i posetiocima. On je podsetio da je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu i da je veliki tim stručnih ljudi angažovan na tome da se grad dostojno predstavi i opravda titulu koju s ponosom nosi.

Kada je potom, čilim korakom, na pozornicu zakoračio bard našeg džeza Vojislav Bubiša Simić (95), muzičar, kompozitor i dirigent, Srpskim narodnim pozorištem prolomio se gromki aplauz.

Prvo veče, u okviru glavnog programa, otvorio je Aleksandar Dujin Orchestra .Program je bio sačinjen od autorskih kompozicija iz ranijeg perioda pripremljenih za ovu postavu koja prvi put nastupa zajedno, ali i novih kompozicija koje su izvedene premijerno.

Zatim je na scenu izašao Duo Trovesi – Coscia. Ova dva Italijana sviraju pesme koje se vezuju za Luisa Armstronga, Glena Milera i Džordža Formbija. Parafraziraju Janačekovu kompoziciju “In The Mists” i osvrću se na filmsku muziku (od “As Time Goes By” iz Kazablanke do “Bel Ami” iz istoimenog nemačkog filma).

Za kraj prve večeri ovogodišnjeg festivala nastupio je Jamison Ross, jedno od najaktuelnijih mladih imena u muzici, pevač i bubnjar. Jamisonova muzika se preliva bojama koje variraju između džez, R&B, soul, gospel i bluz muzike.

Na sam dan početka glavnog koncertnog programa u Klubu “Tribina mladih” KCNS upriličena je radionica čiji je voditelj bio Marco Pignataro, prošlogodišnji učesnik ove džez manifestacije. Radionice će nastaviti sa radom i tokom samog festivala pa nas u KCNS očekuje bogat program i 15. i 16. novembra. Zajedno sa Danilom Perezom, Marko trenutno vodi Berklee Global Jazz Institute (BGJI), svetski vodeći džez centar za muzičko stvaralaštvo na Muzičkom koledžu u Bostonu.

Istog dana, u Srpskom narodnom pozorištu u 19 časova, održana je izložba džez fotografija čiji je autor Kurt Rade iz Dortmunda.