Borba za mentalno zdravlje kroz umetnost

116

Izložba plakata „Šta mi daje snagu u vreme emocionalnih kriza?” učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput” otvorena je u Kulturnoj stanici „Eđšeg”.

Radovi đaka inspirisani radionicama u okviru četvrtog „Festivala mentalnog zdravlja”, sastavni su deo projekta Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je imao za cilj da edukuje mlade kako da se nose sa životnim problemima.

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo sve češćih slučajeva da su mladi postali žrtve današnjeg surovog vremena, u kojem ne postoji razumevanje sredine u kojoj živimo. Uzrok postojećoj situaciji leži u našoj neupućenosti i odsutnosti od realnog života, što je dovelo do potpune društvene apatije. Iako su najranjiviji deo našeg društva, mladi su ključ svake promene, iz tog razloga u organizaciji Instituta za javno zdravlje održane su radionice u Školi za dizajn „Bogdan Šuput”. Psiholog Marija Roksandić navodi da je cilj radionice bio da se učenici upoznaju s temom emocionalnih kriza kroz različite vežbe, igre i diskusije.

O radu s učenicima na izložbi profesorka Slađana Ekres je istakla da škola „Bogdan Šuput” godinama sarađuje s Institutom za javno zdravlje Vojvodine. Saradnja je oduvek bila plodna i svake godine postoje raznovrsne teme kojima se bave.

Period odrastanja nije jednostavan, a to potvrđuju činjenice da se mladi suočavaju s različitim pitanjima. Među njima su pitanja identiteta, nastala iz nepoznavanja svoje ličnosti. Izložba „Šta mi daje snagu u vreme emocionalnih kriza?”, podstiče mlade na to da razgovaraju o sebi, a ukoliko problem prevazilazi njihove kapacitete, bitno je posavetovati se sa stručnim licima.

Izvor: dnevnik.rs