Radovi na “Turskom toku” u Srbiji u završnici

217

VELEBIT – Izgradnja magistralnog gasovoda kroz Srbiju stigla je do granice između Srbije i Mađarske. U toku su radovi u Opštini Kanjiža, kod sela Velebit i Vojvode Zimonjića na postavljanju cevi. Reč je o izgradnji gasovoda od Bugarske do Mađarske i,ukoliko sve bude teklo po planu, planirani radovi za priključak na ruski gasovod “Turski tok” biće završeni, kako je najavljivano – do kraja ove godine.
Radnici srpsko-ruskog preduzeća “Gastrans” rade užurbano i koriste lepo vreme kako bi poslednjih 10 kilometara postavljanja magistralnog gasovoda, koji treba da bude priključen na “Turski tok” od granice Bugarske pa do Mađarske, završili u planiranom roku.
“Ovaj južni tok donosi sigurnost u snabdevanju gasom, ne samo Srbiji, nego svim zemaljama kroz koje gasovod prolazi, a samim tim i Mađarskoj, a, verovatno, i Austriji i Nemačkoj.”, kaže Miloš Kravić, predsednik SO Kanjiža.

Magistralni gasovod će biti dug 400 kilometara. Radnici kažu da se dnevno postavi i do 1.500 metara gasovoda. Radovi su započeti krajem aprila i angažovan je veliki broj domaćih kompanija. Gradnja ne remeti život lokalnog stanovništva.