Milićević sa EBRD: Nastavljamo saradnju na novim projektima u oblasti navodnjavanja

105

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević sastao se danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj realizaciji i nastavku saradnje na partnerskom projektu u oblasti unapređenja mera energetske efikasnosti u javnim zgradama u AP Vojvodini. Bilo je reči i o saradnji u oblasti izgradnje nove i rehabilitaciji postojeće infrastrukture za navodnjavanje.

Milićević je ocenio da je u proteklom periodu saradnja Pokrajinske vlade i EBRD bila na izuzetno visokom nivou.

„Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u Vojvodini teče zadovoljavajućom dinamikom. Do sada je urađena pilot-studija na 80 objekata od ukupno 3.000 koliko ih ima u Vojvodini“, izjavio je potpredsednik Milićević. On je dodao da analize pokazuju da bi uštede realizacijom ovih projekata bile oko 60 odsto u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata, a ti troškovi se plaćaju iz budzeta. To osim ušteda znači i smanjenje emisije ugljen-dioksida, jer ti objekti za grejanje uglavnom koriste ugalj i lož-ulje.

Žužana Hargitai je istakla da će do kraja godine biti gotova detaljnija studija usmerena na pet do šest javnih objekata. „Dobra vest je da u 2020. godini možemo da ponudimo kreditni aranžman za realizaciju prve faze posla, kao i bespovratna sredstva u iznosu od pola miliona evra“, kazala je ona i dodala da će ove investicije doneti uštedu energije i uštedu novca u budzetu Pokrajine.