Bezgotovinskim plaćanjem do dečijeg igrališta

92

SOMBOR: Sombor je učesnik takmičenja „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ koje organizuju Kancelarija za IT i eUpravu i NALED, uz podršku kompanija Visa i Mastercard. Pored ovog grada u trci za nagradu učestvuje još 60 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije.

Pobednici će biti izabrani prema broju ostvarenih plaćanja karticom na šalterima lokalne samouprave u odnosu na broj stanovnika, a takmičenje se završava poslednjeg dana ove godine, 31. decembra. Suština nadmetanja lokalnih samouprava je u tome da ona koja bude imala najveći broj transakcija osvaja nagradu, finansiranje dečijeg igrališta u protivdinarskoj vrednosti od 20.000 evra.

Učešćem u takmičenju Grad Sombor je za svoje građane obezbedio svojevrsnu pogodnost, odnosno najniže troškove provizije na plaćanje javnih usluga, konkretnije 45 dinara na uplate do 4.500 dinara, odnosno jedan procenat za uplate veće vrednosti. Podršku bezgotovinskom plaćanju ovih dana su dali i gradonačelnica Dušanka Golubović, članovi Gradskog veća, pomoćnici gradonačelnice i načelnica Gradske uprave, uplativši kvartalnu ratu poreza na imovinu, što je jedna od obaveza koju građani mogu da izmire i na šalteru Uslužnog centra koji se nalazi u prostoru Županije, odnosno zdanja Skupštine grada.

Somborska Gradska uprava je upravo na šalterima Uslužnog centra putem POS terminala omogućila efikasnije i lakše plaćanje administrativnih taksi i naknada, kao i poreza na imovinu, bez popunjavanja uplatnice. Plaćanje se vrši elektronski i dostupno je platnim karticama bez obzira na banku izdavaoca. Plaćanje putem platnih kartica doprinosi delotvornosti i ekonomičnosti postupaka, a građanima štedi vreme i novac, jer ne moraju da odlaze u banke i pošte i gube svoje vreme čekajući u redovima.

Kako ceo projekat promocije bezgotovinskog plaćanja, oličen u ovom takmičenju lokalnim samoupravama stavlja u izgled i nezanemarljivu nagradu u vidu finansiranja izgradnje dečijeg igrališta, kako bi povećali šanse za pobedu Sombora, koji se inače trenutno nalazi na četvrtom mestu, iz lokalne samouprave su pozvali građane da se aktivno uključe u takmičenje tako što će prilikom plaćanja javnih usluga na šalterima Gradske uprave koristiti platne kartice i time doprineti pobedi njihove varoši i samim tim doneti još jedno novo dečije igralište.