Proslava u OŠ „Svetozar Marković Toza”: Deca na prvom mestu

184

Proslava jubilarnih 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta održana je u holu Osnovne škole „Svetozar Marković Toza”, gde su učenici mogli da vide radove svojih vršnjaka iz oblasti građanskog vaspitanja, geografije, biologije, kao i srpskog jezika.

 

– Naša škola, osim obrazovanjem, bavi se i drugim pitanjima vezanim za decu, a jedna od veoma bitnih stavki za nas su i dečja prava – kazao je direktor OŠ „Svetozar Marković Toza” Petar Narandžić. – Želimo da, kada još porastu, budu dobri i pre svega vaspitani i obrazovani građani, koji će poboljšati našu budućnost.

Pedagog Stojana Jovanov rekla je da se oni svaki dan bore za prava svakog deteta.

– Ukoliko im pružimo odgovarajuće uslove za rad i pustimo ih da se u svemu oprobaju, saradnja između dece i nastavnika je odlična, demokratija je očigledna, a rezultati su upravo produkt njihovog samostalnog rada, što je važno jer želimo da izrastu u samostalne ljude – kazala je Stojana Jovanov.

Rođendan Konvencije o pravima deteta učenici su obeležili svojim radovima kojima su ukazali na važne teme iz ekologije. Posebnu pažnju su posvetili izradi kućica za ptice stanarice i recikliranju stare odeće, dok su svoja prava istakli kroz plakate iz građanskog vaspitanja, a nisu izostali ni radovi na slovačkom jeziku, kao i oni iz osnova biologije, na koje su đaci bili posebno ponosni.