Sombor u projektu „Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime u gradovima Srbije“

143
Foto: Grad Sombor

SOMBOR: Sombor se i u novom milenijumu trudi da bude u korak sa vremenom kada je zdrava životna sredina u pitanju.

U sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ održana je konferencija povodom pokretanja projekta „Podrška razvoju niske emisije ugljenika i klime u gradovima Srbije“.

Svečanost povodom projekta koji provode ovdašnja lokalna samouprava i svetska organizacija Global Green Gronjth Institute (GGGI) uz podršku Vlade Mađarske, otvorila je gradonačelnica Dušanka Golubović, daleka naslednica Čihaša Benea, legendarnog majordoma za kojeg se vezuje masovno, plansko ozelenjavanje ovog grada.

Kako je naglašeno na svečanosti potpisivanja ugovora, cilj projekta lokalne samouprave i GGGI u čije je ime svoj potpis na ugovor stavila njegova predstavnica za Evropu Džuli Godin, je da se smanji emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i da se poveća klimatska otpornost gradova u Srbiji. Saradnja sa Somborom je pilot- projekat sa rokom od jedne godine, odnosno do kraja oktobra 2020. godine, a rezultati koji se očekuju nakon njegovog sprovođenja otvoriće mogućnost za primenu projekta u drugim gradovima i dalju saradnju Mađarske i Srbije.