Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost potvrdio: Na snimku se nalazi penzionisani potpukovnik Z. K.

131

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom špijunske afere i izneo detalje. Na snimku koji se pojavio u javnosti vide se ruski obaveštajac i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije sa inicijalima Z. K., kaže Vučić. Nisam video logiku u svemu ovome i ruske prijatelje pitao sam samo „zašto“, kaže predsednik.

Predsednik Srbije je na konferenciji u Predsedništvu Srbije rekao da snimak, na kom se vidi kako ruski obaveštajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila naša agencija, ali je VBA upoznata sa tim.

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z. K.

Z. K. je, prema Vučićevim rečima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobaveštajnom službom.

Predsednik kaže da se susret Klebana i Z. K. odigrao u Zemunu oko 18 časova.

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabeležili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

„Naši pripadnici su primetili više lice koja su bila u kontrapratnji. Na zemunskom keju tri lica izlaze iz automobila marke ‘audi’, oni su bili nečitljivi zbog položaja. Našli se kod parkirališta Kapetanija i otišli u pravcu pivnice ‘Crna ovca’. Onda su je napustili i otišli u nepoznatom pravcu“, objasnio je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodao je da ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnik izaslanika odbrane, više nije u našoj zemlji.

„Republika Srbija je u više navrata fotodokumentovala, audio i video-dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Samo sa Klebanom 10 kontakata dokumentovano, imamo i foto, audio i video-dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti“, rekao je Vučić.

„Bocan-Harčenka sam samo pitao zašto?“ 

Politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo „zašto“.

„Nisam video logiku u svemu ovome“, rekao je Vučić dodajući da je siguran da predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio obavešten o delovanju Klebana.

Srbija, kaže, ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za Srbiju.

Podseća da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, nije ni glasala protiv interesa te zemlje i ničin ne ugrožava prijateljstvo.

Predsednik je još jednom ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i poručio da Srbija neće u NATO.

„Naše mere su pojačane“

Predsednik kaže da je već godinama Srbija suočena sa izuzetno ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi. U jednoj grupi su, kaže, najrazvijenije zemlje a u drugoj zemlje regiona.

„To znači da postoje brojne agencije drugih zemalja koji provode svoje delovanje na teritoriji Srbije sa dva cilja – prikupljanje značajnih iobaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču ili da promene politiku Srbije u određenim segmentima, a drugo je potpuno sagledavanje obaveštajnih kapaciteta Srbije radi izgradnje sopstvenih kapaciteta kako bi kapaciteti Srbije bili smanjeni“, naveo je predsednik.

Srbija je, kaže, ojačala mere svoje kontraobaveštajne zaštite i sada koristi znatno sofisiticiranije mere.

„Naše mere su pojačane i želim da posebno pohvalim BIA i VBA koje su u sadejstvu uspevale da osujete najznačajnija ofanzivna delovanja različitih agencija“, napomenuo je predsednik.

Najavio je da će u narednom periodu biti sprovedene akcije protiv pripadnika različitih agencija drugih zemalja i to će, kaže, biti predočeno javnosti.