Novi propisi za tehnički pregled

130

Naime, od kad su uslovi za prolazak vozila na tehničkom pregledu pooštreni, utisak je mnogih da se ta strogoća ogleda gotovo samo u dužini pregleda od pola sata i slikanju automobila sa svih strana.

Od kako su tog 5. jula 2018. godine zaživela nova pravila tehničkog pregleda mnogi vlasnici, pre svega, starijih vozila uplašili su se da više neće moći da registruju svoj automobil. Međutim, ispostavilo se da je ključna novina od tog datuma bila da vozila spolja moraju biti u koliko-toliko pristojnom stanju: bez vidljivih oštećenja i korozije na limariji, odnosno velikih naprslina na staklu.

Pošto fotografije vozila sa svih strana ulaze u dokumentaciju koju pregleda saobraćajna policija, kontrolori su primorani da insistiraju na propisnom spoljašnjem izgledu automobila. Ostatak pregleda manje-više sličan je starom tehničkom pregledu gde se akcenat stavlja, pre svega, na kočionom i upravljačkom sistemu. Takođe, novi pregled traje duže od starog, to jest od 30 do 35 minuta u zavisnosti da li se radi o putničkom ili teretnom vozilu. S tim što mnogi kontrolori znatno ranije završe pregled pa zajedno sa vlasnikom vozila čekaju da istakne tih 30-35 minuta.

Vlasnik tehničkog pregleda “Forca 011” Saša Mandić ističe  da je još u toku prelazni period kada je reč o tehničkim pregledima.

– Tehnički pregledi imaju rok tri godine odnosno do 5. jula 2021. godine da se u potpunosti prilagode novim pravilima, a to znači da se snabdeju svim potrebnim aparatima i preparatima koji će, primera radi, meriti i ovalnost diskova, snagu pedala, obrtomera, voltažu i količinu izduvnih gasova. Postoji čak 51 stavka koju tehnički pregledi treba da ispune po tom novom obrascu – naglašava Mandić.

Do tada velika većina tehničkih pregleda sprovodi se praktično po starom uz nova pravila o dužini trajanja i fotografisanju.

Predsednik Asocijacija uvoznika vozila i delova Miloš Petrović ističe da će nepropisna količina izduvnih gasova biti noćna mora na tehničkom pregledu svakom drugom vozaču od 2021. godine.

– Istraživanja pokazuju da gotovo svako drugo vozilo nepropisnu zagađuje okolinu. To znači da od 2021. godine čak 1,2 miliona vozila neće moći da budu registrovana. Zato juče treba da krenemo da sređujemo automobile – kaže Petrović.