Joksimović na kongresu CDU u Lajpcigu

111

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na 32. kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koji je održan u Lajpcigu.

Trodnevni partijski kongres CDU, koji je prethodnih dana najavljivan kao „intenzivni praznik rada“ kada je reč o kadrovskim pitanjima u stranci i dizajniranju politike CDU za narednu deceniju kao okosnice desnog centra, bila je prilika da se čuju pravci unutrašnje i međunarodne politike nemačke vladajuće stranke. Govore su održale kancelarka Angela Merkel, predsednica stranke i aktuelna ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, kao i nova predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Tokom trajanja kongresa, Joksimović je imala priliku da se susretne sa članovima predsedništva CDU, poslanicima nemačkog Bundestaga i nemačkim poslanicima u Evropskom parlamentu, kao i sa predstavnicima Evropske narodne partije (EPP) sa kojima je razgovarala o produbljivanju partijske i bilateralne saradnje, o evropskom putu Srbije, politici proširenja, pravcima međunarodne politike. Joksimović je sagovornike obavestila o postignutom napretku na planu sveobuhvatnih reformi, očekivanju da se evropski put Srbije nastavi otvaranjem novih poglavlja, kao i o aktuelnim pitanjima u regionu.

Srpska napredna stranka redovno se odaziva pozivu da prisustvuje konvencijama najjače i najuticajnije političke partije desnog centra CDU, što je pokazatelj partnerskog odnosa dveju partija, ali i čvrste saradnje uspostavljene kroz najviši nivo političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, istakla je Joksimović. Ona se zahvalila generalnom sekretaru CDU Polu Cimijaku na pismu čestitke, koje je u ime predsednice Kramp-Karenbauer uputio SNS-u, i tom prilikom čestitao predsedniku Aleksandru Vučiću na 11 uspešnih godina od osnivanja najjače političke snage u Srbiji, i poželeo mu puno uspeha u veštom oblikovanju budućnosti Srbije i njenog evropskog puta.

Joksimović se sastala sa poslanikom nemačkog Bundestaga i specijalnim izvestiocem vladajuće koalicije CDU-CSU za Balkan Peterom Bajerom, koji je nedavno izabran i na mesto izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za tzv. Kosovo. Sagovornici su tom prilikom razgovarali o politici proširenja, kao i o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke konstatujući da Nemačka nastavlja da bude najznačajniji ekonomski partner Srbije. Joksimović je ukazala da je prošlo tačno godinu dana od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Prištine i ponovila da je povlačenje taksi jedini način mogućnosti nastavka dijaloga.

Ona se sastala i sa predsednikom Odbora za evropska poslove u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom sa kojim je razgovarala o politici proširenja, nastavku evropskih integracija i viđenjima i očekivanjima Srbije od procesa.
Joksimović se susrela i sa brojnim predstavnicima drugih stranaka koji su prisustvovali kongresu CDU.