Vučević: Podržaćemo Ljubljanu kao evropsku prestonicu kulture

110
Foto: Grad Novi Sad

U okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera, koji se održava u Novom Sadu, organizovan je panel gradonačelnika u čijem radu su uzeli učešće gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Mladi lideri iz regiona, učesnici ovogodišnjeg Foruma, imali su priliku da diskutuju sa donosiocima odluka na lokalnom nivou o važnim pitanjima koja utiču na svakodnevni život.

– Dragoceno je podeliti iskustva sa prijateljima iz Slovenije. Ljubljana i Novi Sad će ovaj susret iskoristiti i za konkretne zajedničke poduhvate. Grad će, naime, zvanično podržati Ljubljanu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i staviti svoje kapacitete na raspolaganje, a oni će nas informisati o tome kako upravljaju složenim komunalnim sistemima i kako su uspeli da postanu Zelena prestonica Evrope. Ovaj Forum je velika stvar, jer će mladi moći da diskutuju, da kritikuju i da pitaju lidere regiona o svemu što ih zanima, a cilj je da mlade zadržimo na ovim prostorima – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja panela, ali i Foruma u celini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu.