Privredna saradnja Subotice i Turske u cilju promocije investicionih potencijala

132

SUBOTICA – Predstavnici privrednih komora sa sedištem u Subotici i grada Erba iz Turske potpisali su sporazum o saradnji čiji je cilj promocija investicionih potencijala i slobodne trgovine između dve zemlje.
Nakon što je sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje stupio na snagu promet regiona Subotice sa Turskom je u porastu, a ocenjeno je da postoji veliki potencijal za dalju saradnju.

Predstavnici kompanija iz oblasti građevinske industrije, trgovine električnim uređajima, prodaje fosilnih goriva, tekstilne industrije, proizvodnje i prerade drveta zainteresovani su za saradnju sa turiskim privrednicima, a pomoć u plasmanu proizvoda pruža im danas potpisani sporazum komora Subotce i Erbe.

„Ovo potpisivanje sporazuma jeste posledica Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je početkom godine ratifikovan od strane Turske i otvorio je prostor za unapređenje poslovanja između privrednika cele Turske sa privrednicima Srbije, a ujedno i privrednicima regiona sa privrednicima koji dolaze danas u posetu“, kazao je koordinator za usluge PKS RPK Subotica Nebojša Ševo.

Robna razmena regiona severa Bačke i Potisja sa Turskom u dve hiljade i sedamnaestoj godini iznosila je oko dvadeset miliona dolara, dok je u prošloj godini porasla za skoro pet miliona i iznosila nepunih 25 miliona dolara.

„Prema statistici koju smo pregledali, Turska se nalazi na šestom mestu zemalja sa kojima Srbija ima trgovinski sporazum. Ovom posetom imamo nameru da u saradnji sa vama to popravimo i da se pojavimo kao jedna od prve tri vodeće države sa kojima će Srbija da sarađuje“, istakao je predsedavajući odbora Privredne komore Erba Gokalp Coškun.

Erba se nalazi u blizini Crnog mora i po broju stanovnika je slična Subotica. U industriji dominira tekstil, a slede građevinski materijali, odnosno prehrambena industrija.