Premijera predstave “Semper idem”, somborska publika uživala pet sati

114

U Narodnom pozorištu Sombor premijera predstave “Semper idem” prema romanu Đorđa Lebovića. Za roman kritičari kažu da je remek delo.Nikada u somborskom pozorištu jedna predstava nije trajala pet sati, ali isto tako nikada ranije publika nije na lakši način prošla kroz jednu autobiografsku priču. Čitavo vreme na sceni je maestralni Marko Marković u ulozi dečaka Đorđa. Energija i emocije prepliću se u svakoj sceni.

“Sve vreme je emocija i sve vreme je jedna konstantna emocija jednog dečaka kroz čije očiste mi gledamo užase koje mu je život priređivao i na kraju ga je sačuvao. I mislim da ovo pozorište ovaj grada, ovo podneblje pod sazvežđem Kasiopeje kako kaže Lebović, zaslužuje da se ovaj komad postavi baš ovde u gradu u kojem je on rođen i u gradu u koji se on vratio iz Aušvica”, rekao je Marko.

“Sve nas je proces jako puno nas se ticao i mnogo je bilo bolno sve to iznositi i na probama i večeras je bilo emotivno, tako da hvala publici , hvala vama, hvala Đorđu Leboviću na ovakvom materijalu, to je jedno remek delo”, rekla je Ivana V. Jovanović, uloga majke.

“Ja sam presrećna i privilegovana što igram u ovoj predstavi, zato što je toliko dirljivo i zato što omogućava i publici i nama, ja se stvarno izvinjavam, stvarno je potresno, da doživimo tu katarzu i mislim da je ovo jedan veliki poduhvat”, rekla je Olgica Nestorović.

“Bilo je jako uzbudljivo, zahtevno, jako smo se mnogo smejali na probama, dosta smo plakali na probama, jer takva je priča, a i tako smo radili i ja se nadam da će se ta atmosfera preneti na publiku”, rekao je Gorčin Stojanović, reditelj predstave.

Atmosfera se zaista prenela na publiku, jer posle pet sati predstave činilo se da će i aplauzi sjajnom ansamblu trajati toliko. Glumci jednostavno nisu mogli da odu sa scene jer su oni koji su bili u sali želeli da im se oduže za nezaboravan doživljaj.