Predsednik Vučić: S velikom nadom očekujem susret s Putinom

130

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandra Gruška, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja, posebno u svetlu priprema za radnu posetu i sastanak sa predsednikom Putinom 4. decembra.

 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Gruško preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina, premijera Medvedeva i ministra Lavrova.

 

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo dinamikom susreta visokih zvaničnika Srbije i Rusije. On je naglasio da sa velikom nadom očekuje predstojeći sastanak u Sočiju, što će biti njegov treći ovogodišnji sastanak sa predsednikom Putinom. Istakao je, takođe, da je za njega taj susret od izuzetnog značaja, kao prilika za sadržajan razgovor i razmenu stavova o globalnim i regionalnim pitanjima, kao i najvažnijim pitanjima srpsko-ruske saradnje, posebno ekonomske.

 

Predsednik Vučić je zahvalio Rusiji za razumevanje naših državnih i nacionalnih interesa, kao i za aktivnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama. On je, takođe, zahvalio ruskim zvaničnicima što često posećuju Srbiju, jer to govori o želji Rusije da održava bliske odnose sa našom zemljom.

 

Dvojica sagovornika su konstatovali da realizacija dogovorenih projekata, naročito u oblasti energetike, kao i saobraćajne infrastrukture i visokih tehnologija, dobro napreduje.

 

Predsednik Vučić i zamenik šefa ruske diplomatije Gruško razgovarali su i o regionalnoj situaciji, izrazivši nadu da će na Zapadnom Balkanu biti sačuvani mir i stabilnost.

 

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija ostaje verna svojoj politici vojne neutralnosti, što će jasno i nedvosmisleno potvrditi usvajanjem odgovarajućih strateških dokumenata.