Subotica: Besplatno i poverljivo testiranje na HIV u ponedeljak

89
Povodom Svetskog dana borbe protiv side, Zavod za javno zdravlje organizovaće u ponedeljak, 2. decembra, besplatno i poverljivo testiranje na HIV u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje će se obavljati na prvom spratu ove zdravstvene ustanove, a zainteresovani sugrađani mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od 1985. godine, od kada se vodi evidencija, na teritoriji Severnobačkog okruga registrovana je ukupno 71 osoba pozitivna na HIV virus, dok su u toku ove godine otkivena dva nova slučaja. Kako ističe epidemiolog dr Nebojša Bohucki, cilj poverljivog testiranja je da zainteresovane osobe saznaju svoj HIV status, te da, ukoliko su rezultati pozitivni, odmah započnu s uzimanjem terapije koja im omogućava potpuno normalan život.

– Terapija je zaista odlična i osoba koja blagovremeno otkrije da je HIV pozitivna ne može da dođe do poslednjeg stadijuma i oboli od AIDS-a, odnosno side. Terapijom se to u potpunosti zaustavlja, čak i oni koji otkriju u uznapredovaloj fazi, mogu imunološki da se oporave. Ipak, činjenica je da iz godine u godinu raste broj osoba inficiranih HIV-om, jer se mere prevencije ne koriste dovoljno, ali ove osobe mogu da žive sa HIV virusom i nisu zarazne ukoliko uzimaju propisanu terapiju. Zbog toga je najvažniji prvi korak, a to je testiranje, koje je ujedno i najbolji način da zaštitimo sebe, a zatim i naše partnere – objašnjava dr Bohucki.