Repčekova u oproštajnoj poseti kod predsednika Vučića, uz tortu

90

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Slovačke Republike Dagmar Repčekovu i zahvalio joj za izuzetan doprinos jačanju srpsko-slovačkih odnosa i poštovanju koje je, tokom svog boravka u Beogradu, pokazala za Srbiju. „Prijateljstvo i bratstvo Srba i Slovaka, ne samo da je potvrđeno, već je, zahvaljujući radu ambasadorke Repčekove, i unapređeno“, rekao je predsednik Vučić.

 

On je konstatovao da ambasadorka Repčekova svojom “torta diplomatijom” ostavlja poseban pečat u istoriji diplomatskog kora, akreditovanog u Srbiji, kao najoriginalniji ambasador, jer nijednom, pa ni danas, nije došla na sastanak, a da nije na poklon donela čuvenu Doboš tortu.

 

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost prijateljskoj Slovačkoj na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na snažnoj podršci na evropskom putu. On je ponovio da Srbija ostaje iskren prijatelj i pouzdan partner Slovačke i da se nada da će dobre političke odnose dveju zemalja pratiti još bolje ekonomske veze, kao i saradnja u svim drugim oblastima. Predsednik Vučić je istakao i potrebu snažnije saradnje sa Višegradskom grupom, čijem je Samitu nedavno prisustvovao, kada je slovačka predsednica Čaputova, kao i drugi šefovi država V4, podržala evropske integracije Srbije. On je zamolio ambasadorku Repčekovu da prenese poziv slovačkoj predsednici da poseti Srbiju.

 

Predsednik Vučić je dodao i da su Slovaci, koji žive u Vojvodini, odnosno Srbiji, most između dveju zemalja i da možemo još mnogo da uradimo za njih i njihov položaj.

 

Na oproštaju je ambasadorki Repčekovoj poželeo mnogo sreće u budućnosti.