Mural sa likom Nikole Tesle u Novom Bečeju

321

NOVI BEČEJ: Mural sa likom Nikole Tesle odnedavno krasi zid Osnovne škole „Josif Marinković“ u Novom Bečeju, a to je samo početak akcije ulepšavanja ovog grada.

U Mesnoj zajednici Novi Bečej, naime, kažu da je ovo samo prvi u nizu koraka da se zapuštene i neugledne novobečejske fasade i zdanja ukrase muralima.
– Već spremamo plan za iduću godinu, jer je prvi poduhvat, izrada murala sa likom velikog srpskog naučnika Nikole Tesle na zgradi osnovne škole, veoma uspešno završen. I to bez utroška nekih velikih sredstava – kaže sekretar Mesne zajednice Novi Bečej Miroslav Macura.
On napominje i da je angažovanje sugrađanina Vuka Baračkova bio pun pogodak, jer je ovaj mladi Novobečejac vrhunski obavio zadatak. Nije ni čudo, jer 24-godišnji Vuk Baračkov, inače po struci dizajner odeće, za sobom ima više od decenije rada i iskustva u izradi murala.
– Počeo sam još u osnovnoj školi. Radio sam murale u klubovima, lokalima, restoranima, školama, pa i za pojedince… U poslednjih desetak godina uradio sam mnoštvo murala sa raznim temama i porukama, ni broja im ne znam. Ali, teme su uvek bile pozitivne. Sada sam rešio da akcenat bude na edukaciji mladih i svih onih koji malo znaju o našim istaknutim ličnostima, o nekim događajima i pojavama koje su od velike važnosti – govori Vuk.
On ističe da je u dosadašnjem angažovanju imao veliku podršku od sugrađana.
– Sledeće što bih voleo da radim je mural sa porukom da nas plastika ozbiljno ugrožava, da je pogubna za floru i faunu. Pokušaću da kontaktiram i „Nacionalnu geografiju“ kako bih dobio jaču medijsku podršku za ovaj projekat – najavljuje Baračkov.
photo D. Gurjanov