Nove sadnice na javnim površinama u Zrenjaninu

129

ZRENJANIN – U okviru “Zelene nedelje”, koja se u Vojvodini obeležava do 6. decembra zasadiće se 10 hiljada sadnica na zelenim površinama oko javnih ustanova i objekata širom pokrajine. Deo te akcije realizovan je i u Zrenjaninu.

Zelena nedelja je do sada najveća akcija ove vrste u AP Vojvodini, realizuje se uz podršku javnih preduzeća “Srbijašume” i “Vojvodinašume”, koja su donirala sadnice, koje će biti posađene na zelenim površinama oko javnih ustanova u celoj pokrajini.

“Pre svega u onim institucijama gde je Autonomna Pokrajina osnivač, što je u slučaju grada Zrenjanina, Opšte bolnice Zrenjanin, Specijalističke bolnice za plućne bolesti, Gerontološkog centra, ali isto tako smo donirali odnosno ustupili jedinici lokalne samouprave 1.750 sadnica, među kojima su i ovakve sadnice koje sadimo na području grada Zrenjanina”, kaže Vladimir Galić, Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

“Javno preduzeće “Vojvodina šume” je prepoznalo značaj i inicijativu Pokrajinske Vlade, tj. Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i doniralo je 4.100 sadnica, to će činiti i u buduće svim zainteresovanim grupama jer zaštita životne sredine nema alternative, šume nisu značajne nego su preduslov za opstanak čovečanstva”, ističe Roland Kokai, direktor JP “Vojvodina šume”.

U parku kod Kulturnog centra Zrenjanina u Plankovoj bašti zasađene su nove sadnice breza. Tokom “Zelene nedelje” na teritoriji grada Zrenjanina biće zasađeno 1.750 sadnica breze, crnog bora, hrasta i topole.

“Moram da dodam da je grada Zrenjanin pored ovih 1.750 sadnica kupio još 6.000 sadnica bagrema, na inicijativu pčelarskih udruženja i pčelara koji traže ta medonosna drva i zajedno sa njima ćemo ih posaditi ove jeseni i ove zime”, kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Zelena nedelja u AP Vojvodini ustanovljena je na osnovu Deklaracije o zaštiti životne sredine, koju je, na predlog Pokrajinske vlade, usvojila Skupština Vojvodine, a trajaće do 6. decembra.