Vučić Putinu : Nisam optimista o kompromisu sa Prištinom

106

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

“Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju”, naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

“Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

“Očekujemo vas u skorije vreme da posetite našu zemlju”, rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Putin: Strateško partnerstvo Srbije i Rusije svakodnevno jača

Strateško partnerstvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je Putin i istakao da Vučića ponovo očekuje u Rusiji u maju naredne godine.

Putin je poželeo dobrodošlicu Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

“Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti”, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar – septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Predsednik Srbije Vučić je dodao da će mu biti velika čast.

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić je istakao da će deo razgovora biti posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, dok će velika pažnja biti usmerena na pitanje gasa.

Predsednik je naveo da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, te naveo da za nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabdevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.