Srbija nije u opasnosti da postane tampon zona za migrante

120
foto Tanjug
foto Tanjug

Povećanje broja migranata u novembru je sezonsko i Srbija „nije u opasnosti da postane tampon zona“, izjavila je zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Velimirović je navela da se u prihvatnim centrima nalazi 4.700 migranata, a da su procene da se izvan centara nalazi još 800. Njima Srbija nije krajnji cilj, već pokušavaju na sve načine da stignu do Zapadne Evrope, rekla je ona za RTS i ocenila da smeštaj u centrima za njih, na neki način, znači povratak nazad.

„Ne bih rekla da je Srbija u opasnosti da postane tampon zona. Sve zemlje na ruti imaju slične probleme i sve su tranzitne“, ukazuje zamenica komesara za izbeglice i migracije.

Sve se više govori o puš bekovima – agresivnom i ilegalnom guranju izbeglica nazad u Srbiju iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Rumunije, ali Velimirovićeva smatra da to nije ništa novo, kao i da to neće dovesti do povećane koncentracije migranata.Kako kaže, u Srbiji se nalazi 500 maloletnika bez pratnje, što je najosetljivija grupa – potencijalno ugrožena od krijumčara, trgovaca ljudima.

Prema njenim rečima, zaposleni stupaju u kontakt sa maloletnicima i sarađuju sa socijalnim radnicima i do sada su mladi ljudi prihvatali smeštaj bez otpora.