Vučić od utorka u poseti Grčkoj

141

Predsednik Aleksandar Vučić na poziv predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa, odlazi u zvaničnu posetu Atini, gde će u utorak i sredu sa državnim vrhom te zemlje razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

U utorak, kako saznaje Tanjug, Aleksandar Vučić će se sastati sa šefom grčke države, a u sredu sa premijerom Kirjakosom Micotakisom, koji je lider „Nove Demokratije“, sestrinske partije Srpske napredne stranke, čiji je Vučić predsednik.

Postoji mogućnost da se predsednik na kraju posete sastane sa bivšim premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, sada vođom opozicije sa kojim je, dok je Cipras bio predsednik grčke vlade, sarađivao u okviru regionalne inicijative Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralne saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno problem Kosova i Metohije.

Grčka zemlja koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je predsednik Vučić sredinom novembra, kada se sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Vučić je više puta rekao da visoko ceni aktivno angažovanje Grčke na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Takođe je istakao da je poseta šefa grčke diplomatije Beogradu u funkciji priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Vučić je, takođe, izrazio očekivanje da će na predstojećem sastanku Visokog saveta biti potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Srbije i Grčke.