Na Trgu slobode Manifestacija “Srbija jednaka za sve”

106
RTV
RTV

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović otvoriće danas manifestaciju pod nazivom “Srbija jednaka za sve” na Trgu slobode u Novom Sadu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije Paunovićeve, pored nje, na otvaranju će govoriti i Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Helena Vuković, major u penziji, Nenad Pagonis, desetostruki šampion sveta u kik boksu, kao i predstavnik Grada Novog Sada.

Na skupu će biti predstavljena predstavljena revija narodnih nošnji kao simboličan prikaz lepote i bogatstva različitosti u Srbiji, nastupiće prvi inkluzivni hor u Srbiji i regionu ISON, koji okuplja decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju,

Biće otvorena i izložba plakata “Tolerancija 2”, autora Mirka Ilića, putujuća kolekcija koja slavi i poštuje toleranciju u svakom smislu te reči, a ima za cilj da afirmacijom univerzalnih ljudskih vrednosti, umetnici promovišu mir i toleranciju među ljudima.

U okviru programa nastupiće i dečiji hor Osnovne škole “Jan Kolar” iz Selenče, kao i vokalno-instrumentalni sastav Retro akustik.

Generalna skupština UN proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine kako bi skrenula pažnju “naroda sveta” na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava.

Deklaracija prvi put u istoriji čovečanstva proklamuje zajedničke standarde ljudskih prava koje treba da postignu svi narodi i sve zemlje sveta “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”, određuje prvi član ove deklaracije, podseća se u saopštenju.