Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu

131
Pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu danas su otvorene za saobraćaj, a njihova izgradnja je koštala 4,5 miliona evra i finansirana je od strane Evropske unije. Izgrađeno je tri kilometra pristupnih saobraćajnica, tri kilometra kanalizacionih cevi i dva kilometra biciklističkih staza, a postavlјeno je i osvetlјenje.

Originalni drumsko-železnički Žeželjev most, koji je dobio ime po projektantu Branku Žeželju, izgrađen je 1961. godine, a srušen je u zločinačkoj NATO agresiji na Srbiju, 23. aprila 1999. godine. Pre konačnog uništenja, most je gađan 12 puta. Obnovljen je tek prošle godine, a danas su završene i pristupne saobraćajnice.

– Važno je da je izgradnja Žeželјevog mosta, koji je simbol Novog Sada, kompletno završena. Ova godina je veoma važna u oblasti infrastrukture, jer smo mnoge poslove završili, a mnoge započinjemo, naročito na teritoriji Vojvodine. Razgovaramo o tome da sledeće godine usledi nastavak radova na rekonstrukciji brze pruge Novi Sad-Subotica, a na jesen 2021. imaćemo brzi voz od Beograda do Novog Sada koji će moći da se kreće 200 km na sat. Pregovori oko izgradnje Fruškogorskog koridora su u završnoj fazi, i nastavlјamo dobru saradnju sa Gradom Novim Sadom i Pokrajinom, kako bismo zajednički ulagali u infrastrukturu – istakla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da se završetkom ovog projekta olakšavaju dalja ulaganja u Novi Sad, a posebno u podgrađe Petrovaradinske tvrđave.

– Kada država završi za nas veoma važan projekat u vezi sa brzom prugom Beograd-Novi Sad, mi ćemo imati okončane sve radove na ovom infrastrukturnom poduhvatu. Novosađani su zavoleli novi Žeželјev most. Kod starog mosta nismo imali ovako dobro projektovane i izvedene saobraćajnice i dobili smo daleko bolјi ulazno-izlazni pravac sa sremske strane. Ovaj projekat je koštao 4,5 miliona evra, a finansirali su ga naši partneri iz Evropske unije. Sada već uveliko pričamo o novim mostovima, nadamo se da ćemo dobiti jedan u okviru izgradnje auto-puta Ruma-Novi Sad, a i mi kao Grad spremamo projekte za nove mostove za nove generacije – naglasio je  Vučević.