Šest mesta za Rome u JKP „Tvrđava“ u Baču

166
Bač Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Bač Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević

Objavljen je konkurs za zaposlenje šestoro Roma na poslovima održavanja javne higijene u JKP „Tvrđava“.

Opština Bač konkurs je objavila radi implementacije projekta: „Podrška inkluziji Roma kroz zapošljavanje“ koji se ostvaruje  u sklopu programa EU podrška inkluziji Roma. Taj projekat je lokalna samouprava počela da sprovodi početkom septembra, a treba da bude završen za 14 meseci, odnosno u novembru naredne godine.

Nikola Banjac iz Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj kazao je da će konkurs biti otvoren do 12. decembra i da za radna mesta higijeničara vlada interesovanje među Romima.

– Već imamo šest prijava jer su Rome o mogućnosti zasnivanja radnog odnosa obavestila dva romska udruženja, Udruženje građana „Romsko udruženje opštine Bač” i Udruženje Roma i Rumuna „Mladost” u Vajskoj.  Radni odnos bi počeo 1. januara i ukoliko se novoprimljeni dobro pokažu postoji mogućnost da im bude produžen ugovor o radu – veli Nikola Banjac.

Mogu konkurisati kandidati koji imaju prebivalište na području opštine Bač i nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Traže se nisko kvalifikovani i nekvalifikovani radnici koji bi u JKP „Tvrđava” radili na uređenju i održavanju javnih površina, održavali higijenu na pijacama, grobljima, autobuskim stajalištima i drugim javnim mestima, mehanički i ručno kosili zelene površine i radili na odvajanju i reciklaži papirnog i PVC otpada.

Ideja projekta je da doprinese smanjenju siromaštva i podstakne socijalno uključivanje ranjivih grupa stanovništva u opštini u stvaranju lokalne politike zapošljavanja sa naglaskom na romsku populaciju. Partneri Opštine Bač u ovom projektu su „Romsko udruženje opštine Ba蔑 i JKP „Tvrđava” Bač.

Ukupna vrednost projekta je 68.615,39 evra, dok donacija Evropske unije iznosi 58.823,97 evra. Od te sume veći deo namenjen je za plate, a oko 20.000 evra košta novo vozilo koje će koristiti JKP „Tvrđava”, a i novozaposleni Romi za obavljanje poslova javne higijene i zaštite životne sredine.