Vučić sa grčkim predsednikom Pavlopulosom: Zahvalan sam Grčkoj koja podržava teritorijalni integritet Srbije

134

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje dvodnevnoj poseti Grčkoj tokom koje će sa grčkim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije i drugim važnim temama.

Predsednik Vučić se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa “dragi prijatelju”, te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

– Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže – rekao je Vučić i dodao:

– Ponovo smo pokrenuli povećanje robne razmene. Srba je sve više kao turista u Grčkoj i Grka u Srbiji. Zahvaljujemo se na podršci Grkoj na teritorijalnom integritetu Srbije. Mi ćemo podržavati integritet Grčke – rekao je Vučić i dodao da to nikada nije menjano i da neće ni u budućnosti.

Vučić je objasnio da je Grčka jedan od velikih investitora u Srbiji.

Kada je reč o Kipru, dodao je predsednik Vučić, pozicija Srbije ostaje nepromenjena i u budućnosti.

– Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržvaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena – rekao je Vučić i zahvalio se na podršci evropskom putu Srbije.

– Mi znamo da imamo određene uslove koji drugi nisu imali i tiču se Kosova i Metohije, rekao je Vučić i dodao:

– Dolaze neki da nam govore o vladavini prava, a u njihovim zemljama je ona lošija. Mi u Srbiji sprovodimo sve reforme, zbog naših građana i važno je da ih izvedemo na pravi način da bismo živeli u demokratiji, imali efikasnije pravosuđe – rekao je Vučić.

Vučić je Pavlopulosu i lično zahvalio što je uvek tokom svog mandata vodio računa o interesima Srbije i bliskosti dve zemlje.

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos rekao je da je njegova zemlja već punih 40 godina članica EU i Evrozone.

– Mi razmišljamo o jednoj instituciji federlanog tipa, jer Evropska unija po svojoj perspektivi treba da igra jednu planetarnu ulogu – rekao je grčki Pavlopulos i dodao da je potrebno da se i druge države uključe plan EU.

– Mi moramo da izgradimo budućnost. Ko želi da postane član Unije treba pre učlanjenja bez ikakvih smanjenja da ispuni sve evropske standarde, i da se reše sva neslaganja koje imaju zemlje koje su na putu učlanjenja u Uniju – rekao je Pavlopulos i dodao da je Srbija otvorila mnoga poglavlja.

Kako je Pavlopulos rekao, Srbija je na visini zadatka na svom putu ka Uniji.

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je danas, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti toj zemlji.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke, pred razgovore u užem formatu, koji će biti nastavljeni plenarnim sastankom.Prethodno, predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Nakon razgovora sa predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima. i premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, te i Program saradnje između dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa Srbije i Grčke.Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grcke Jeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.