Francuski Amijen preuzeo ključeve Omladinske prestonice Evrope za 2020.

131

Na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević predao je ključeve Omladinske prestonice Evrope gradonačelnici francuskog grada Amijena Brižiti Fure.

Time je, simbolično, Novi Sad završio svoj mandat evropske omladinske prestonice.

– Ne zatvaramo mi ništa večeras, dragi prijatelji! – rekao je sinoć gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. – Omladinska prestonica Evrope nije samo superzvučna titula, ili simbol. Ona je postala naša stvarnost! To je san koji smo sanjali, dosanjali, i na kraju oživeli.

U ovoj godini pokazali smo celoj Evropi kako izgleda društvo u kojem mladi nisu samo statisti već igraju neke od glavnih uloga (Miloš Vučević)

– Programi OPENS-a povezali su više od 1.200.000 mladih iz celog sveta, i zato je bilo kakva priča o zatvaranju promašena tema. Ključevi idu dalje, ali vrata Novog Sada ostaju širom otvorena za sve one koji su spremni da donesu nove ideje, energiju… da zajedno kreiraju bolju budućnost! Uostalom, zar to nije dovoljan izazov za mladost? – upitao je Vučević. – Sećam se, Andrić je govorio: „Mladost je sretno doba u kojem čovek počinje verovati u sebe, a još nije prestao verovati drugima”. I kada danas sabiramo utiske – i uspehe – godine u kojoj je naš Novi Sad bio Omladinska prestonica Evrope, jasno je da nas je do svega i dovelo to poverenje. Mi smo znali da treba vas da pitamo šta su vaše potrebe i kakvu budućnost želite, i da vam omogućimo mehanizme da možete te želje i ideje da sprovedete. Vi ste imali hrabrosti da preuzmete ne samo odgovornost već i obavezu da odgovarate za svoje postupke. I znao sam da nećemo jedni drugima prokockati poverenje! Zato ovo nije priča o vama i nama, mada je podela na mlade i one manje mlade jedina koju bih i mogao da prihvatim, po ostalom se nećemo deliti – nikada, već je ovo priča o jednoj fenomenalnoj sinergiji koja neće tek tako nestati!

– Novi Sad je krunisan u nimalo lakim vremenima. Živimo u regionu koji se ispraznio, u kojem mladi i dalje sede na koferima i čekaju momenat kad će da odu… Niko nikoga ne može sprečiti u tome, ali možemo im dati šansu, kreirati takav ambijent u kojem će jedina „veza” za sve biti znanje, marljivost, upornost… To treba da bude politika budućnosti! Projekat OPENS 2019. nije nam doneo samo neki formalan nacionalni program. On nas je sve probudio. OPENS je pomogao da počnemo da gradimo sistem za budućnost jer mladost i obrazovanje i jesu najveće šanse za razvoj nekog društva – istakao je Vučević.