Mobilni operacioni sto na ortopediji zrenjaninske bolnice

195

Novi mobilni operacioni sto, za potrebe Odeljenja ortopedije sa traumatologijom, predstavljen je juče u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.

Operacioni sto je zrenjaninska bolnica dobila na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Sto je sa elektrohidrauličkim podešavanjem, već se koristi u ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji, a koštao je 7,76 miliona dinara.

– Ovaj sto omogućuje brži i lakši rad u operacionoj sali i operacije koje radimo su efikasnije, bezbolnije, sa manjim gubitkom krvi i bržim zarastanjem, kraćim bolovanjima i oporavkom, i samim tim kraćim zadržavanjem u bolnici – ističe dr Jovan Sekulić, specijalista ortopedije sa traumatologijom.

Sekulić je medijima predstavio rad hiruške ekipe na mobilnom operacionom stolu.

-Ako igde važi ona narodna izreka „Bez alata nema ni zanata“, onda je to u ortopedskoj hirurgiji, koja je sve zahtevnija. Da bismo uopšte mogli da razmišljamo o komplikovanim hiruških zahvatima u lečenju ortopedskih bolesti i traumatologiji lokomotornog sistema, prvi korak je dobar operacioni sto, kao što je ovaj. On je predviđen za hladne, planirane operacije u ortopedskoj hirurgiji, ali i za prelome lokomotornog sistema. Sto ima specijalne nastavke, koji se mogu koristiti da bi se obavile i veoma zahtevne operacije – napominje Sekulić, uz podsećanje da je prethodni operacioni sto za potrebe ortopedije nabavljen još davne 2003. godine.


Sekulić je precizirao da će sto biti korišćen za lečenje ortopedskih bolesti, i to artroskopije, osteotomije, artroplastike, proteze kuka… Traumatologija će se i dalje raditi u Urgentnom centru, ali će u slučaju potrebe novi sto moći da posluži i pri saniranju preloma.

-To je slučaj baš ovih dana, zbog kvara stola u Urgentnom centru. Planiramo da sledeće godine pribavimo moderni baterijski sistem za sečenje i bušenje kostiju, i primenu novih tehnologija u lečenju bolesti lokomotornog sistema – najavio je on.

Jovan Sekulić je podsetio i da je u toku ove godine Pokrajina za rad i opremanje Opšte bolnice u Zrenjaninu obezbedila više  od 32 miliona dinara. On je ocenio da je raspisivanje centralizovane nabavke pri Ministarstvu zdravlja potpomoglo nabavku moderne opreme, primenu novih tehnologija i podizanje standarda lečenja.