Srbija i Slovenija za konkretniju saradnju u poljoprivredi

132

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede danas su u Novom Sadu potpisali resorni ministar Vlade Srbije Branislav Nedimović i državni sekretar u ministarstvu Slovenije Damjan Stanonik, a o modelima konkretne saradnje, pre svega u oblasti digitalizacije, govorilo se na konferenciji “Digitalizacija u poljoprivredi”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na skupu da je sektor poljoprivrede decenijama bio zapušten, da su “investicije koje su postojale bile strateški loše, a poljoprivreda zbog toga zastarela i neotporna na klimatske promene, koje su danas najveći izazov”.

Od kako je Branislav Nedimović postao ministar, rekla je premijerka Brnabić, Srbija je u poljoprivedi počela strateški da menja stvari.

“To smo postigli pravljenjem jače, održivije poljoprivrede i to na pet načina, kroz sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu odbranu, modernizaciju i subvencionisanje opreme i mehanizacije i kroz digitalizaciju u poljoprivredi”, rekla je Brnabić.

Premijer Slovenije Marjan Šarec rekao je na konferenciji da je Srbija važan sagovornik za Sloveniju i ključan privredni partner u regionu.

“Zalažemo se evropsku perspektivu Srbije, a danas potpisan Memorandum otvara mogućnosti da potvrdimo naše tradicionalno prijateljske, ekonomske i privredne odnose, a pogotovo saradnju u poljoprivredi”, rekao je on.
“Glavni alat u poljoprivredi plug, motiku i volove zamenili su internet, računari i sateliti. Nekada su seljaku pomagale životinje da zaore njivu, a danas traktor, kojim upravlja GPS, zato je važno da sarađujemo i razmenjujemo iskustva u oblasti digitalizacije u poljoprivredi”, rekao je Šarec.

Na skupu je rečno da Srbija Sloveniji može preneti iskustva u vezi sa softverom za zapošljavanje sezonskih radnika, koji uspešno primenjuje, dok Slovenija Srbiji može pomoći u oblasti digitalizacije u poljoprivredi, kada je reč o slovenačkom sistemu “iaks”.

“Ubeđen sam da nema napretka u poljoprivredi bez uvođenja novih IT rešenja. Sa digitalizacijom dolazi do smanjenja troškova, kada se smanje troškovi, ostaje više profita. Softver za sezonske radnike u poljoprivredi koji je Srbija uvela i uspešno implementirala, omogućio je da 28.000 sezonskih radnika uđe u legalne tokove, da im poslodavac uplaćuje poreze i doprinose, da budu prijavljeni. Zadovoljni su i radnici i poslodavci i država”, rekao je ministar Branislav Nedimović.

On je poručio kolegama iz Slovenije da “ako im treba pelcer, da ga Srbija ima i da će im ga dati”.
Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede u Sloveniji Damjan Stanonik naglasio je da Srbija i Slovenija uspešno sarađuju u mnogim oblastima, pogotovo u oblasti poljoprivrede, te da je stoga od izuzetne važnosti Memorandum o saradnji u poljoprivredi i ruralnim krajevima, koji su danas potpisali.

“Dobar rad sistema koji je Slovenija uvela u oblasti poljoprivrede bio je dobar osnov za povlačenje sredstava iz Evropske unije. Za nas je bilo veoma važno da taj sistem osposobimo pre ulaska u EU. Uspostavljanje ovog sistema jeste komplikovano, ali smo sigurni da će Srbija to uraditi, a možete računati na svu našu pomoć”, rekao je Stanonik.

On kaže da je sa srpskim ministrom Nedimovićem dogovorio da budu organizovane Radne grupe u oblasti dobre prakse, u digitalizaciji zapošljavanja poljoprivrednika obe države.