Fudbalski savez Vojvodine obeležio vek od osnivanja

136
Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić

Fudbalski savez Vojvodine, svečanom Akademijom održanom u kongresnoj sali Mester centra Novosadskog sajma u Novom Sadu, obeležio je pun vek od osnivanja.

U prisustvu eminentnih gostiju, fudbalskih legendi i prijatelja ovog sporta iz čitave Srbije, domaćin skupa bio je predsednik FSV Dragan Simović, a u publici su se, između ostalih, našli Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, potpredsednici nacionalnog saveza Marko Pantelić i Nenad Bjeković, selektor reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković, Ilija Petković, proslavljeni fudbaler i predsednik FS Beograda i Branko Stojaković, predsednik Regiona Zapadne Srbije.

Pre svega, koristim priliku da pozdravim uvažene goste i da selektoru Tumbakoviću poželim puno sreće u baražu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo – istakao je Dragan Simović. – Teško je pobrojati sve uspehe i neuspehe koji su stali u proteklih 100 godina i upravo zbog toga angažovali smo novinara Slobodana Jakovljevića da napiše knjigu “Vek fudbala u Vojvodini”, koji se ovom temom pozabavio. Najstariji klub u ovom delu naše zemlje je FK bačka 1901 iz Subotice, a najuspešniji je FK Vojvodina, koja je osvojila dve šampionske titule i jedan pehar namenjen pobedniku nacionalnog kupa. Novosađani su, ujedno, odigrali i najposećeniju utakmicu na vojvođanskim terenima, jer su, davne 1967. godine, bili domaćini timu Seltika u okvira tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, koji je posmatralo više od 36.000 gledalaca.

Istakao je Simović da FSV danas okuplja oko 40.000 ljudi u raznim segmentima svog delovanja, pri čemu pod njegovom ingerencijom egzistira 470 klubova, a oko 1.200 selekcija takmiči se u ukupno 88 liga. Kako je dodao, u okviru FSV radi 999 sudija i 1.400 trenera i preko 35.000 registrovanih fudbalera.