Prva samostalna zamena zgloba kolena u somborskoj bolnici

128

Iščekujući obećanu zamašnu rekonstrukciju i novo opremanje Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ u koju će biti uloženo čak 20 miliona evra, ortopedski hirurzi u ovoj ustanovi nisu sedeli skrštenih ruku već kontinuirano rade i na vlastitoj edukaciji.

 

Tako su u saradnji sa svojim kolegama iz drugih Ortopedskih klinika pre tri godine i započeli program čiji je cilj bio da samostalno počnu sa operativnim zahvatima zamene zgloba kolena, zbog kojih su pacijenti sa područja Zapadnobačkog upravnog okruga morali da odlaze u veće medicinske centre.

Uz pomoć mentora prethodnih meseci somborski hirurzi su dostigli dovoljan nivo znanja i iskustva, pa je pre nekoliko dana u ovdašnjoj bolnici, tačnije njenom Odeljenju za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, kao standardna operativna procedura, urađena prva samostalna zamena zgloba kolena totalnom cementnom protezom kod muškog pacijenta, starosti 74 godine. Izvođenje ove operacije predvodio je dr Dejan Milinković, uz asistenciju dr Karla Curnovića i dr Nebojše Topića, te anesteziologa dr Milke Zorić, dok su prvu operaciju samostalno instrumentirale Zdenka Stojakov i Jelena Medić.