Obeleženo 75 godina dnevnog lista Mađar so

240

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se na svečanosti u Novosadskom pozorištu, povodom 75. godišnjice dnevnog lista „Mađar so“, istakavši da je sedam i po decenija neprekidnog štampanja ovog lista i 25.000 primeraka – primer za divljenje i ponos.

 

segment demokratskog društva, a kada je o manjinskim zajednicama reč, informisanje je i mnogo više od toga – ono je i način da se očuva identitet, kultura i tradicija, kao i da se u duhu najznačajnijih vrednosti svake od tih zajednica edukuju i usmeravaju mlade generacije, naglasio je Mirović.

On je dodao da „Mađar so“ svoju misiju vrši upravo na takav način i da je to jedan od suštinskih razloga za ovako dugo i uspešno trajanje svih ovih 75 godina.

Pokrajinska vlada je stanovišta da je informisanje na manjinskim jezicima jedan od osnovnih mehanizama da sve nacionalne zajednice čuvaju i razvijaju svoju samobitnost i zato ono danas ima i uvek će imati našu maksimalnu podršku. U poslednje tri godine, subvencije listovima na manjinskim jezicima čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, a među kojima je i „Mađar so“, povećane su za gotovo petinu. Naša podrška je stabilna i kontinuirana, i tako će biti i u godinama pred nama, izjavio je Mirović.