Božićnjak – kolač koji se pravi za Božić u rimokatoličkim porodicama

106

SUBOTICA – Na severu Srbije u rimokatoličkim porodicama običaj je da se za Božić pravi – Božićnjak. Reč je o kolaču koji je ukrašen različitim figurama i koji je vezan za običaje kod Bunjevaca i drugih rimokatolika na severu Srbije.

Božičnjak, ili božićni kolač, pravi se od sedam delova.

Manja lepinjica testa stavi se na dno podmazane posude, zatim se doda jedna veća loptica od testa, a povrh toga doda se još jedna lepinjica.

Potom se od preostalog testa upletu pletenice, pa se obaviju oko kolača i tako spoje tri božanske osobe.

Odozgo, od dva komada testa, napravi se krst, zasečen na krajevima.
Domaćica koja je imala veštije ruke osim osnovnih figura, pravila je i guske, piliće, ovce, magare, volove, ćurke.

Konj se nije pravio jer se smatrao oholom životinjom zbog tog što nije hteo da ponese Mariju sa Isusom kada su bežali u Egipat.
Božićnjak je ukrašen kolač koji simbolizuje radost i bogatstvo, a vezuje se za rođenje Isusa Hrista i Božića kod Bunjevaca.

To je kolač sa novčićem koji se peče na Badnji dan i postavlja na sto u sobi, a ujutru se peče sa novčićem.
Po tradiciji Božičnjak se načinje za Novu godinu tako što se seče i zaliva vinom na glavi najmlađeg ukućanina.

Nakon tog se deli na onoliko delova koliko ima ukućana, a onaj ko pronađe novčić u svom parčetu, kažu, pratiće ga sreća cele godine.

Neki načinju Božićnjak na Tri kralja, odnosno 6. januara, a neke porodice ga čuvaju sve do 2. februara kada je Marin dan, odnosno Dan prela.

Izvor: RTV