Gimnazije u Karlovcima i Kosovskoj Kamenici uspostavile saradnju

273

Na samom finišu prvog polugodišta u poseti Karlovačkoj gimnaziji od petka, 20. decembra, do juče, bila je grupa od 25 gimnazijalaca iz Kosovske Kamenice u pratnji profesora Nikole Antića i direktora tamošnje Gimnazije Ivana Arsića.

Gimnazija u Kosovskoj Kamenici je prva srednjoškolska ustanova s Kosova i Metohije s kojom je najstarija srpska gimnazija uspostavila saradnju. To se dogodilo prošlog meseca, kada su profesori Branko Stojkov, Milan Đurišić i Dejan Đurđev s direktorom Karlovačke gimnazije Radovanom Kovačevićem obišli tu kosovsku gimnaziju, koja ima stotinu učenika i deli zgradu s OŠ „Desanka Maksimović” u Kosovskoj Kamenici, i dogovorili oblike saradnje.

Kosovski gimnazijalci bili su smešteni kod vršnjaka i do juče su imali priliku da s domaćinima obiđu Sremske Karlovce i Novi Sad, kao i tri fruškogorska manastira. Posetili su i Istorijski arhiv Novog Sada, išli u bioskop, na klizanje, učestvovali u humanitarnoj žurci u Sokolskom domu u Karlovcima i prisustvovali koncertu u Karlovačkoj gimnaziji, u kojoj su bili i na nastavi.

Maturantkinji Sandri Miljković iz Kosovske Kamenice Sremski Karlovci nisu nepoznanica jer svake godine dolazi na takmičenja u njihovu gimnaziju. Kaže da je čest gost Novog Sada i Karlovaca, koje već toliko  dobro poznaje da nije imala dilemu kada joj se pružila prilika da dođe ponovo. Kaže da su ovdašnji ljudi divni, a takvi su joj utisci i o Karlovačkoj gimnaziji.

Godinu mlađa Milica Mušicki iz Karlovačke gimnazije, koja je ugostila Sandru, smatra takve razmene odličnom prilikom za sklapanje novih poznanstava i druženje. Sama je u okviru takvog tipa saradnje boravila u Rusiji i primila u goste vršnjake iz te zemlje.

Po rečima profesora Dejana Đurđeva, uzvratna poseta Gimnaziji u Kosovskoj Kamenici se planira u maju sledeće godine.

Karlovačka gimnazija polovinom godine već je bila domaćin deci s Kosova. U junu su je posetili učenici iz Leposavića, Leška i Sočanice, koji su došli u posetu nekolicini novosadskih osnovnih škola.