Pregledi retinopatije u Dečjoj bolnici

107

U Institutu za zadravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odnosno novosadskoj Dečjoj bolnici,od Nove godine, biće mogući pregledi kod očnog lekara zbog retinopatije kod prevremno rođene dece

Godišnje se u Vojvodini prevremeno rodi više od 300 beba i one od Nove godine više neće morati da idu u Beograd na pregled kod očnog lekara zbog retinopatije jer će im ta usluga biti dostupna i u Institutu za zadravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odnosno novosadskoj Dečjoj bolnici. Vršilac dužnosti direktora te ustanove docentkinja dr Jelena Antić kaže kako su u toku završne pripreme za formiranje te službe.

– Od Nove godine počinje da radi oftalmologija u okviru rešavanja retinopatije koja se radi kod prevremeno rođene dece – najavila je  dr Jelena Antić.

– Do sada smo to radili zahvaljujući volonterskom radu, a sada će sve biti i ozvaničeno. Prikuplja se novac za nabavku retkem aparata, za praćenje i rešavanje tih pacijenata, a pomoć su nam obećali i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, kao i pojedinci. Aparat košta oko 150.000 evra.