U toku rekonstrukcija kikindske Suvače

279
RTV (Aleksandar Kurbalija)
KIKINDA – Tokom procesa restauracije starog mlina na konjski pogon u Kikindi, otkrivene su do sada nepoznate zanimljivosti o čuvenoj Suvači. Pored već poznatog saznanja da je mlin u gradu na severu Banata jedan od tri sačuvana na prostoru Panonije, sada je poznata i tačna godina izgradnje ovog objekta, kao i podatak da je mlin u početku imao samo jednu proizvodnu liniju, koja je kasnije proširena.

U toku je rekonstrukcija kikindske Suvače. Radovi podrazumevaju konzervaciju starog drvenog mehanizma na konjski pogon. Činilo se do sada da se o ovom, važnom etnološkom objektu, znalo sve. Ipak, kako ističe konzervator Jovan Petronijević, došlo se do otkrića, koji bi mogli dosta da kažu o istoriji same Suvače.

“Uspeli smo da nađemo godinu kada je Suvača zapravo sagrađena, o čemu svedoče i istorijski zapisi. Takođe smo uspeli da primetimo da je jedna proizvodna linija starija od druge, što znači da je mlin u početku imao samo jednu liniju, kasnije se dodala druga”, kaže Jovan Petronijević, konzervator.

Tako je potvrđena pretpostavka da je Suvača sagrađena 1899. godine u Kikindi, iako drveni mehanizam potiče iz Padeja. Konzervatorski radovi izvode se uz sredstva programa Evropske unije, u kojem je kikindski Muzej partner sa još četiri institucije iz Mađarske i Srbije, objašnjava direktorka Muzeja u Kikindi Lidija Milašinović.

“Projekat finansira Evropska unija, u iznosu od 85 odsto. Sufinansiranje ostatka od 15 odsto obezbeđuje Grad Kikinda, a za konzervatorske radove, oko 4 odsto, sufinansiranja obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, po konkursu za sufinansiranje projekata”, kaže Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja Kikinda.

“Restauracijom su pronađena i određena slova na drvenoj konstrukciji, koja još treba da budu protumačena od strane stručnjaka. Za to će biti potrebno vremena, budući da je Suvača decenijama propadala”, dodaje Petronijević.

Radovi na Suvači počeli su krajem novembra, a rok za završetak je 1. mart naredne godine. Ukupna vrednost projekta je oko 500 hiljada evra.

Izvor: RTV