Kikinda prvi put obeležila 28. decembar kao Dan grada

170
Foto: RTV

Kikinda je prvi put obeležila 28. decembar kao Dan grada. Tim povodom, nagrađeni su najbolji pojedinci i kolektivi iz šest oblasti, koji su svojim zalaganjem dali poseban doprinos. Kako je tom prilikom istaknuto, godinu na izmaku obeležile su investicije u infrastrukturu i kulturu.

Na svečanosti u kikindskoj Gradskoj kući prvi put su uručene godišnje nagrade, koje nose imena znamenitih Kikinđana. Tako je priznanje za poseban doprinos u sportu “Nika Mirkov” osvojio golman Muškog rukometnog kluba “Kikinda Grindeks” Slavko Miškov.

Priznanje “Dr Ranko Petrović” dodeljeno je doktorki Draginji Markovljev za poseban doprinos u zdravstvu.

Jedini među nagrađenima koji nije iz Kikinde je Milan Ružić, predsednik Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije. Kao neko ko je ovaj grad na severu Banata prepoznao kao najveće zimovalište sova ušara, Ružić je Kikindu na pravi način promovisao svetu.

Godinu na izmaku u Kikindi su obeležile investicije u saobraćajnu infrastrukturu. Ipak, kao najveći ponos gradonačelnik Kikinde Pavle Markov ističe završetak radova u jednoj od najvažnijih institucija kulture grada:

“To je naše Narodno pozorište, jedno od najboljih pozorišta u Srbiji. Sada je i u arhitektonskom smislu svakako takvo. Smatramo da time dajemo poruku i pokazujemo u kom pravcu ide razvoj grada.”

Davne 1892. godine, Velika Kikinda je baš 28. decembra dobila status grada. Zato je ovaj datum i izabran da bude Dan grada i dan kada najbolji dobijaju nagrade. Priznanje “Stefan Bon” iz oblasti privrede pripalo je Samostalnoj zanatskoj proizvodnoj radnji “Morar”, dok je za poseban doprinos u oblasti obrazovanja nagradu “dr Pavle Kenđelac” osvojila učiteljica Desanka Ristić. Za poseban doprinos u kulturi nagrada “Jovan Ćirilov” pripala je Savi Savinu.